NOSTALGIJA

VEDRI DUH

(iz knjige "Mir je svaki korak" Thich Nhat Hanh)

Thich Nhat Hanh, najveći zen-budistički učitelj našeg doba vodi nas na putovanje osobne transformacije, usredotočenost u disanju te svjesnost i najmanjeg čina u našem svakodnevnom životu. On nam ukazuje na sve dobrobiti sabranosti i usredotočenosti koje pomažu da preoblikujemo i iscijelimo ozbiljno poljuljana stanja naše svijesti. Na taj način pronalazimo radost i unutarnji mir te mijenjamo svoj život i život cijele zajednice jer je unutarnji mir svakog pojedinca preduvjet mira na Zemlji.


1. Nemoj biti idolopoklonik bilo koje doktrine, teorije ili ideologije. Svi sustavi mišljenja su vodiči, oni nisu apsolutna istina.

2. Nemoj misliti da je znanje koje sada posjeduješ nepromjenljiva, apsolutna istina. Izbjegavaj da budeš skučenog uma i vezan za način na koji sada vidiš stvari. Uči i upražnjavaj ne-vezivanje za gledišta da bi bio otvoren za stavove drugih. Istina je u životu, ne u pojmovnom znanju. Budi spreman da učiš kroz cijeli život i da stalno promatraš što se zbiva u tebi i u svijetu.

3. Nemoj nikada prisiljavati druge, uključujući i djecu, da usvoje tvoje poglede, koristeći pri tome autoritet, nagrade, novac, propagandu, ili obrazovanje. Ipak, kroz razgovor pomozi drugome da se oslobodi fanatizma i uskogrudosti.

4. Nemoj izbjegavati kontakt s patnjom i ne zatvaraj oči pred njom. Nemoj gubiti svijest o postojanju patnje u životu ovog svijeta. Nađi načina da budeš s onima koji pate, uključujući i osobne kontakte i posjete, slike, zvuke. Na sve načine osvješćuj sebe i druge da postoji realnost patnje u svijetu.

5. Nemoj gomilati bogatstvo dok milijuni gladuju. Neka cilj tvog života ne bude slava, zarada, bogatstvo, čulna uživanja. Živi jednostavno i dijeli vrijeme, energiju i materijalna dobra s onima kojima su potrebni.

6. Nemoj gajiti bijes i mržnju. Uči da ih preobražavaš dok su još sjeme u tvojoj svijesti. Čim se bijes ili mržnja pojave usmjeri svoju pažnju na disanje da bi vidio i razumio prirodu tvog bijesa ili mržnje i prirodu osobe koja ih je prouzrokovala.

7. Nemoj dopustiti da se izgubiš rasipajući se u svojoj okolini. Upražnjavaj svjesno disanje da bi se vratio onome što se dešava u sadašnjem trenutku. Budi u kontaktu s onim u tebi i okolini što je čudesno, osvježavajuće, ljekovito. Sij sjeme radosti, mira, razumjevanja u sebi da bi olakšao preobražavanje u dubini tvoje svjesnosti.

8. Nemoj izgovarati riječi koje mogu stvarati nesklad i lomove u društvenoj zajednici. Učini svaki napor da oprostiš i razriješiš sve konflikte, ma koliko bili sitni.

9. Nemoj govoriti neistinu iz osobnog interesa ili da bi impresionirao ljude. Ne govori riječi koje izazivaju podjelu i mržnju. Ne širi vijesti u koje nisi siguran. Ne kritiziraj i ne osuđuj stvari za koje nisi siguran da su se dogodile. Govori uvijek istinito i konstruktivno. Imaj hrabrosti da govoriš o nepravdi, čak i kada to može ugroziti tvoju osobnu sigurnost.

10. Nemoj koristiti religioznu zajednicu za osobnu dobit ili profit i nemoj od nje stvarati političku partiju. Ipak, religiozna zajednica treba zauzeti jasan stav prema ugnjetavanju i nepravdi i treba težiti promjeni situacije bez upotrebe sile.

11. Nemoj se baviti profesijom koja je štetna za ljude i prirodu. Nemoj investirati u poduzeća koja ugrožavaju druge u njihovoj šansi da žive. Izaberi poziv koji će pomoći da ostvariš svoj ideal suosjećanja.

12. Ne ubij. Ne dozvoli da drugi ubijaju.

13. Nemoj posjedovati ništa što treba da pripada drugima. Poštuj tuđu imovinu, ali spriječi druge da se bogate na račun tuđe patnje.

14. Ne zanemaruj svoje tijelo. Nauči da ga njeguješ s poštovanjem. Ne gledaj svoje tijelo samo kao instrument. Sačuvaj vitalnu energiju za ostvarenje Puta. Seksualnost ne bi trebalo da bude lišena ljubavi i predanosti. U seksualnoj vezi budi svjestan buduće patnje koja može uslijediti. Da bi sačuvao sreću drugih, poštuj njihova prava i odanost. Budi potpuno svjestan odgovornosti donošenja novog života na svijet. Razmišljaj o svijetu na koji donosiš nova stvorenja.


Thich Nhat Hanh, zen-budistički redovnik i učitelj rođen je u središnjem Vijetnamu 1926. godine. U dobi od 16 godina stupio je u budistički samostan gdje je prošao obuku iz thien-budizma, vijetnamskog oblika zen-budizma, i mahayana-budizma. Osam godina nakon zaređenja postao je suosnivačem jednog budističkog centra iz kojeg je danas nastalo najuglednije središte budističkih studija u Južnom Vijetnamu, budistički institut An Quang. Diplomirao je na vijetnamskoj budističkoj akademiji, a učiteljem i majstorom thien-budizma postao je 1966. godine. Njegovi učenici zovu ga kratko i od milja, ali s velikim poštovanjem Thay, što na vijetnamskom znači učitelj.

Napisao je stotinjak knjiga, među kojima i Sunce je moje srce, Srce Buddhinih poučavanja, Budite slobodni tamo gdje jeste, Nema smrti, nema straha, dnevnik Mirisni palmini listovi te kod nas prevedene knjige: Umijeće komunikacije, Posao - kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama, Biti mir, Čudesna pažnja i Mir je svaki korak - put usredotočenosti u svakodnevnom životu.