NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Jučer sam stvarno pukla! Šutjela sam o ovome dosta dugo, ali nakon samo 20 minuta provedenih u razgovoru s tim likom, iz mene je izletjelo bezbroj pogrdnih riječi na račun naše usiljene modernizacije i trke za europskim i svjetskim trendovima! Tip je savršeni primjer novopečenog ‘metroseksualca’ i ‘fura’ moderan gradski život, radi u ‘genijalnoj firmi’ i jedini cilj mu je ‘uspjeti u životu’….pih! Zato, evo, ja ću baš ovdje istresti sve što mislim o našim žalosnim pokušajima da poput neke stare partizanke stignemo na ‘Lufthansin’ avion. Pa, krenimo redom:

1. TEAM BUILDING: Dobijem tri popizditisa kad čujem navedeni izraz!! Joj, kak se super družite sa ‘kolegama’ kojima bi najradije oči iskopali tim veslom! To se prije nije tak zvalo!! Zvalo se: sindikalna jebačina! Dok su teta Anka i Jadranka ostavljale muževe s pečenim picekom u frižideru, djecom kod bake i trpajući crvene salonke iz Trsta u torbu, veselo odlepršale u trošno odmaralište vlastitog poduzeća, na tzv ‚sportske igre’...hehe! Zato, poručujem današnjim mladim ‚trkačima za karijerom’ da nikako ne brkaju pojmove! Sve je to isto sranje, drugo pakovanje! Samo umjesto salonki iz Trsta, danas furaju stilletosice iz janjevačkih skladišta!

2. BRAINSTORMING: E, jadna li vam majka! Velite, to je znači razvijanje ideja i postizanje maksimuma kreativnosti, te poticanje pojedinca da svojim kvalitetnim razmišljanjima pomogne razvoju tvrtke? Vau!! Svaka dala! Ja to vidim kao zapadnoeuropski i svjetski način da malog Ivicu, koji je krvavo učio da bi magistrirao, isisate poput vampira, a za uzvrat mu date 2 karte za ložu u Lisinskom i pozivnicu na domjenak u Studttgartu. Pravi ‚brainstorming’ se uvijek rješavao uz janjetinu i cajke! Što se zapravo i nije promijenilo. Vaši nadređeni, iako furaju Hugo Boss odijela, vole zamastiti prstiće na malom jaretu, dok vi nadobudno čamite u ‘office-u’ i podnosite izvješće o svojoj ‘briljantnoj’ ideji, nadajući se boljem uredu, većoj plaći ili barem komadu janjetine.

3. WELNESS: Joj, strašno! To je nešto što si niti jedna normalna hrvatska majka i supruga ionako ne može priuštiti! Svi ženski 'kmekavi' časopisi puni su reklama tipa: "Odvojite vrijeme za sebe! Dođite u XY toplice i uz masažu, šampanjac i eterična ulja provedite nezaboravan vikend!". Iskreno, ja se ježim od svih naših toplica, jer me užasno podsjećaju na izlete iz komunističkog doba, kada smo svake godine kao čopor malih pionira jeli upajsane sendviče uz oronuli bazen i kada smo vidjeli govno u dječjem bazenu u kojem su naše 'drugarice nastavnice' veselo prale noge. Nekada nije bilo wellnessa, ali su ljudi odvajali više vremena za 'kućne posjete' i piknik-druženja! Djeca su bila zdravija, a mame sretnije, iako nisu živjele po 'feng shui' metodama, udisale neke tamo eterične pare i ležale usred nekog hotela gledajući nekog napirlitanog pedera koji im stavlja čudotvorne kamenčiće na glavu!

Ma, imam ja još tih bisera koji mi dižu tlak ali, nadam se da ste skužili o čemu pričam. Nisam nikakva 'komunjarska nostalgičarka' ili 'osoba koja teže prihvaća trendove', ali neke stvari ne možemo dostići na silu. Beš ti sav progres kad nam je stopa nezaposlenosti veća no ikad i kad znate u centru metropole žive obitelji bez struje i vode. Zato, nataknem ti taj 'team building' na tri vinogradska kolca, telac metroseksualni! Uh, što sam ljuta…