NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Zasigurno jedan od najpopularnijih inspiracijskih tekstova svih vremena napisao je američki odvjetnik i pjesnik Max Ehrmann (1872.-1945.) Svoju je poemu Desideratu (lat. desiderare željeti) o onome što možemo poželjeti u životu samozatajno napisao još 1927. godine no tekst je, kao i autor, postao poznat tek desetljećima nakon njegove smrti.

Ehrmann ju je 1933. poslao kao Božićnu čestitku svojim prijateljima. Uz Ehrmannovo dopuštenje, tijekom drugog svjetskog rata američki psihijatar Merrill Moore pjesmu je tiskao kao dio tretmana i psihološke podrške vojnicima, a poslije ju je nastavio dijeliti i klijentima u svojoj privatnoj praksi u Bostonu.

Danas Desiderata kruži Internetom i objavljuje se uz navođenje da je to irski blagoslov nađen 1642. godine u crkvi Svetog Pavla u američkom gradu Baltimore.  Naime, objavio ju je vlč. Frederick Kates, rektor te crkve bez navođenja imena njenog autora u kompilaciji propovijedi za svoju pastvu.  Ta je kompilacija sadržavala i datum osnutka crkve: "Old Saint Paul’s Church, Baltimore A.D. 1692." pa je tako nastala priča i vjerovanje da je taj tekst nađen u crkvi.


Mirno se kreći kroz galamu i kaos imajući na umu kakav mir tišina nosi. Ne praveći ustupke, budi sa svakim u dobrim odnosima koliko god je to moguće.

Svoju istinu iznosi tiho i jasno; saslušaj druge, čak i dosadne i neuke jer i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj glasne i agresivne osobe jer one su teret duhu.

Ako se budeš uspoređivao s drugima, možeš postati ohol ili ogorčen, jer uvijek će biti i većih i manjih od tebe. Uživaj u svojim ostvarenjima i planovima. Održi zanos za svoj posao, ma koliko on skroman bio. On je pravo blago u ovim promjenljivim vremenima. U poslovima oprezan budi, jer svijet je pun obmane. Neka te ipak to ne spriječi da vidiš koliko vrlina oko tebe ima: mnogi se bore za velike ideale i život je posvuda pun junaštva.

Budi svoj i nikako ne glumi privrženost. Ne budi ciničan kad je u pitanju ljubav, jer unatoč suši i razočaraju, ona je vječna kao i trava.

Sa zahvalnošću prihvati savjete godina, dostojanstveno se odričući obilježja mladosti. Njeguj snagu duha da bi te zaštitila u nenadanoj nesreći. Ne žalosti se mračnim mislima. Mnogi strahovi se javljaju zbog zamora i usamljenosti.

Uz primjerenu disciplinu, budi nježan prema sebi. Ti si dijete svemira, ništa manje nego stabla i zvijezde. Ti imaš pravo biti ovdje. I bez obzira shvaćaš li to ili ne , u svemiru se sve nedvojbeno odvija upravo onako kako treba. Zato budi u skladu sa Bogom, bez obzira kakvim ga zamišljaš. 

I kakvi god tvoji napori i stremljenja bili,. u bučnoj konfuziji života, zadrži mir u svojoj duši. Usprkos svim lažima, naporima i srušenim snovima, ovaj svijet je ipak divan. Budi veseo. Nastoj biti sretan.