NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Salomon je, prema Bibliji, bio treći kralj Izraela i Židova, sin izraelskog kralja Davida i žene Urije Hetita, Bat-Šebe. Vladao je od 970. do 937. pr. Kr. Njegovo najvažnije djelo je gradnja prvoga hrama u Jeruzalemu u kojem je bio pohranjen Kovčeg Saveza s dvjema pločama na kojima je bilo napisano Deset Božjih zapovijedi (dekalog)

Biblijska, ali i kasnija tradicija slavi ga zbog njegove legendarne mudrosti. Židovska i kršćanska tradicija, Salomonu pripisuju tri biblijske knjige i to, Mudre izreke, Propovijednik i Pjesmu nad pjesmama. Pjesma nad pjesmama jedna je od knjiga Svetoga pisma Staroga zavjeta. Knjigu čini ciklus ljubavnih pjesama, koje imaju u glavnom obliku dijalog između zaručnice i zaručnika. No, Salomonu se pripisuju i brojni drugi magijski i drugi rukopisi koji su kolali Europom i Bliskim Istokom od srednjeg vijeka nadalje.

Prema izvorima s interneta ovaj je zapis pronađen u "Svitcima s mrtvog mora". "Svitci s Mrtvog mora" ili "Kumranski spisi" sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz Hebrejske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 špilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Qumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. Ovo je prijevod samo teksta nazvanog Solomonove zapovijedi sreće.


 

Kada je kralj Salomon sišao s planine, poslije zalaska sunca, okupljeni u podnožju su mu rekli:

- Ti si izvor nadahnuća za nas. Tvoje riječi preobražavaju srca, a mudrost tvoja prosvjetljuje um. Mi žudimo da te slušamo. Reci nam:

Tko smo mi?

On se osmjehnuo i rekao:

- Vi ste svjetlost svijeta. Vi ste zvijezde. Vi ste hram istine. U svakom od vas je Svemir. Zaronite um u srce, pitajte svoje srce, slušajte kroz ljubav svoju. Blaženi su oni koji znaju jezik postojanja.

Što je smisao života?

- Život, to je put, cilj i nagrada. Život, to je ples ljubavi. Vaša predodređenost je da procvjetate. Postojanje, to je veliki dar dat svijetu. Vaš život je povijest Svemira. I zato je život ljepši od svih teorija. Odnosite se prema životu kao prema prazniku, jer je život vrijedan sam po sebi. Život se sastoji od sadašnjosti. A smisao sadašnjosti - je biti u sadašnjosti.

Zašto nas proganjaju nedaće?

- Što ste posijali, to ćete i požnjeti. Nesreća, to je vaš izbor. Siromaštvo je ljudska tvorevina. A ogorčenost je plod neznanja. Optužujući gubite snagu, a žudnja raspršuje sreću. Probudite se, jer je siromašan onaj tko nije spoznao sebe. A tko nije našao unutar sebe Carstva Božjeg je beskućnik. Siromašan je onaj tko gubi vrijeme uzalud. Ne pretvarajte život u životarenje. Ne dozvolite masi da uništi vašu dušu. Da bogatstvo ne bude vaše prokletstvo.

Kako prevladati nedaće?

- Ne optužujte sebe. Ne odričite se sebe, jer ste božanstveni. Ne uspoređujte se i ne razjedinjujte se. Za sve blagodarite. Radujte se, jer radost čini čuda. Volite sebe, jer voleći sebe volite sve. Blagodarite opasnosti, jer smjeli postižu blaženstvo. Molite se u radosti - i nesreće će vas zaobići. Molite se, ali ne trgujte s Bogom. I znajte zahvala je najbolja molitva, a sreća - najbolja hrana za dušu.

Koji je put do sreće?

- Sretni su oni koji vole, sretni su oni koji su zahvalani. Sretni su oni koji su smireni. Sretni su oni koji su pronašli raj u sebi. Sretni su oni koji daruju s radošću i primaju darove s radošću. Sretni su tragaoci. Sretni su probuđeni. Sretni su oni koji slušaju glas Boga. Sretni su oni koji ostvaruju svoju predodređenost. Sretni su oni koji su spoznali jedinstvo. Sretni su oni koji su spoznali ukus spoznaje Boga. Sretni su oni koji borave u harmoniji. Sretni su oni koji su spoznali ljepotu svijeta. Sretni su oni koji su se otkrili Suncu. Sretni su oni koji teku kao rijeke. Sretni su oni koji su spremni prihvatiti sreću. Sretni su mudri. Sretni su oni koji su spoznali sebe. Sretni su oni koji su zavoljeli sebe. Sretni su oni koji su zahvalni životu. Sretni su stvaraoci. Sretni su slobodni. Sretni su oni koji praštaju.

U čemu je tajna izobilja?

- Vaš život - je najveća dragocjenost u riznici Boga. A Bog - dragulj ljudskog srca. Bogatstvo unutar vas je neiscrpno, a izobilje oko vas je beskonačno. Svijet je dovoljno bogat da svatko može postati bogat čovjek. Zato što više dajete, više i dobijate. Sreća stoji na pragu vaše kuće. Otvorite svoje misli izobilju i pretvorite sve u zlato života. Blaženi su oni koji su pronašli blago u sebi.

Kako živjeti u svijetu?

- Ispijajte svaki trenutak života, jer neproživljeni život rađa tugu. I znajte kako je unutra tako je i spolja. Tama svijeta - je od tame iz srca. Čovjek - je sjeme Sunca. Sreća - to je izlazak Sunca. Spoznaja Boga - to je rastvaranje u svjetlosti. Prosvetljenje - to je sjaj od tisuću sunca. Blaženi su oni koji žude za svjetlošću.

Kako steći harmoniju?

- Živite jednostavno. Nikome ne nanosite štetu. Ne zavidite. Od sumnji se očistite da ne donesu nemoć. Posvetite život ljepoti. Stvarajte zbog kreativnosti, a ne zbog priznanja. Odnosite se prema bližnjima kao prema otkrovenjima. Preobrazite prošlost. Donosite u svijet novinu. Napunite tijelo ljubavlju. Postanite energija ljubavi, jer ljubav sve produhovi. Gdje je ljubav - tu je i Bog.

Kako postići savršenstvo života?

- Sretan čovjek preobražava mnoge. Nesretni ostaju robovi, jer sreća voli slobodu. Istinska radost je tamo gdje je Sloboda. Spoznajte osjećaj sreće. Otvorite se svijetu i svijet će se otvoriti vama. Odričući se sukoba, vi postajete gospodar.

I pogledavši sve s ljubavlju, dodao je:

- Ali, puno više će vam otkriti molitva i meditacija… Samo budite sa sobom…"