LEKSIKONI

VEDRI DUH

Naša zemlja bez svoje proizvodnje i bez strategije, prepuštena da je stihijski nose uzburkani valovi oceana svjetske ekonomije poput daščane splavi jednog brodolomnika. Zbog takve postavke stvari, naše tvrtke se najčešće bave jednom od dvije djelatnosti: preprodaja inozemne robe drugima ili pružanje usluga. U našim tvrtkama važe posebna pravila: skoro nitko ne radi u struci, svi rade sve, plaće su male ali mogućnosti za "dilove sa strane" velike. Zbog specifičnog načina poslovanja u domaćim tvrtkama, kroz godine se iskristaliziralo nekoliko univerzalnih tipova ličnosti u radnom okruženju. Možete li ih prepoznati?.

PREDSJEDNIK UPRAVE (kog smo ranije zvali generalni direktor našeg poduzeća) - ipak moramo započeti tekst s ovim drevnim oblikom života koji se evolucijski poprilično adaptirao u odnosu na doba socijalizma. Predsjednik uprave (ili generalni direktor, ako više volite tako) naše tvrtke je prosjed, mršav, i nosi foto-grej naočale koje su nosili šmekeri s kraja sedamdesetih iz vremena kada je on kao student maštao da se obogati. Do početnog kapitala je došao preko nekog dila devedesetih ili je prosto pokrao državnu firmu u kojoj je radio. Zaposleni ga se plaše i ne smiju ga pogledati u oči jer legenda kaže da bi se istog trenutka pretvorili u kamen. Nikad nije u tvrtki, i priča se da je stalno na nekim sastancima. Sa sobom nosi akn-tašnu u kojoj doduše nema ničega, ali djeluje poslovno. Ima računalo u svom uredu, ali ipak sve zapisuje u debeli rokovnik s kožnim povezom.

DIREKTOROVA LJUBAVNICA - Osoba koja je glavni gazda u tvrtki. Fizički obavezno podsjeća na direktorovu najveću ljubav iz studentskih dana koja ga je ostavila jer je bio siromašan i dosadan i koja se udala za nekog zgodnog milijunaša. S njom direktor pokušava proživjeti drugu mladost, ovog puta situiran i sigurniji u sebe. S obzirom da je slab na nju, ona je preuzela svu komandu u tvrtki. Od škole ima srednju i diplomu više poslovne koju je platila malo manje od svojih silikona. Ipak, ona se savršeno razumije u sve profesije: svi operativci su nesposobni, svim kreativcima u tvrtki ustvari ona daje sve ideje a oni samo to malo dorade u Fotošopu, a jedina s kojom emotivno suosjeća je kave kuharica, jer negdje potajno zna da bi bila na njenom mjestu kada ne bi imala velike grudi i pune usne. Zvaničan položaj direktorove ljubavnice u tvrtki je obično neka izmišljena funkcija samo da bi bila zaposlena, poput "senior regional coordinator", a visina plaće zavisi od njene spremnosti da ispuni sve direktorove fantazije iz mladosti u spavaćoj sobi. Ukoliko mu "popuši" do kraja tada joj se skida sa toplog broka.

PODPREDSJEDNIK UPRAVE - za razliku od predsjednika koji igra ulogu "zlog policajca", njegov zamjenik je "dobri policajac". On je uvijek nasmijan i zaposleni ga vole. Trudit će se da svakom zaposlenom na fin i ortački način prenese što je njegov zadatak: "Bolje uradi ovo do ponedjeljka inače će direktor ubiti i tebe i mene". Često preuzima na sebe više obaveza nego što može da iznese i ima tisuće neodgovorenih mailova u Inboxu. Voli proučavati trendove u poslu i vjeruje u bajku da je briga o potrošačima ključ uspjeha tvrtke. U normalnoj zemlji on bi bio generalni direktor.

POSLOVNI DIREKTOR (ili skraćeno i detaljno: ugovarač poslova) - Najkraće rečeno, naš Del Boj iz serije "Mućke". Životni moto mu je "Ugovori što više poslova za što više para a onda pronađi neke klince koji će to uraditi za sto eura". Na sva pitanja odgovara pozitivno: - "Možete li nam napraviti sustav za naplatu s Oracle bazom podataka?" - "Naravno, imamo višegodišnje iskustvo u tome!". Nakon izlaska sa sastanka zove svog čovjeka: "Nađi mi hitno nekog klinca koji se razume u Ortoped, Ornament... neke baze podataka... i imaš deset posto!" Ima dva mobilna: jedan za trenutne klijente na koji se uvek javlja i govori kako "sve ide po planu", i drugi za bivše klijente koji ga zovu da ga proklinju jer je sve urađeno fušerajski, na koji se naravno nikad ne javlja.

UGRADITELJ - kao što mu samo ime kaže, ovaj čovek koristi svaku priliku da se ugradi na sve dilove i cifre koje prolaze kroz njegove šake. Za sve što vam zatreba, "on ima čovjeka". On pomno osluškuje svaki razgovor u svojoj okolini, ne bi li čuo da netko spominje neko zanimanje ili djelatnost za koju se traži izvršitelj radova. - "Oprosti, slučajno sam čuo da ti treba odvjetnik. Pa što ne reče odmah! Moj drug iz osnovne je najbolji odvjetnik u zemlji, i to je baš specijaliziran za to područje koje tebi treba! Samo mu se javi na ovaj broj i reci da sam te ja preporučio!" Omiljeni broj ugraditelja je 20, točnije, dvadeset posto. To je u prosjeku cifra koju ugraditelji traže za svoj mukotrpni rad. Budite sigurni da 20% od mnogih naplaćenih usluga svakog dana odlazi u džepove ovih ugraditelja, koji smatraju da je to pošteno zarađen klruh, baš kao što će ga pošteno zaraditi i onaj jadnik koji će tri mjeseca danju i noću raditi na projektu u koji se ugraditelj ugradio. Postoji i nekoliko dubljih varijacija ugraditelja. Kao što postoje izvođači i podizvođači radova, tako postoje i podugraditelji, pod-podugraditelji, pod-pod-podugraditelji, sve dok posao na kraju ne stigne dok nekog sirotog genijalca u podrumu koji će zaista uraditi posao i dobiti neki promil od originalne cifre.

FINANCIJSKI DIREKTOR - Prefrigana tetka s mini-valom i naočalima koje vise na lancu oko vrata. Radila je u nekoj državnoj banci koja je propala početkom devedesetih i tu je "ispekla zanat". Bez nje, tvrtka bi sigurno propala, jer zna apsolutno sve stvari esencijalne za opstanak jedne poslovne tvrtke: izvlačenje para s računa, plaćanje na ruke, otvaranje fantomskih firmi, pranje novca, povraćaj PDV-a, lažiranje završnog računa, i ostale uobičajene aktivnosti. Svakom naočitom mladiću koji dođe u tvrtku priča kako ima kćerku koja uskoro završava fakultet i koja je "taman za njega".

DISTRIBUTER - Bivši švercer benzina i robe. Nije baš visok, najčešće ima kockastu glavu, "kec-trojka" frizuru iz devedesetih, i vjerojatno je porijeklom iz Bosne. Zna sve cake i fazone kako da se roba uveze, koga treba potplatiti na kojoj granici, i kako lažirati papire o robi tako da se plate najmanje dažbine. Omiljeni auto mu je pickup "Zastava Poly" ili kamionet "Zastava Turbo Rival". Vikendom sa svojim jaranima distributerima iz drugih firmi zakupljuje separe sa flašom viskija na Hua-Hua, i provede večer komentirajući "kako je dobra ona tamo crnka što đuska u prvom redu, šta bi joj bolan radio". Napravio je kuću na placu koju nije ožbukao da bi se u katastru vodila kao nezavršena, zbog manjeg poreza. Redovno prati sve reality showove, a naročito one sa sela,  i hvali se okolo da je prevozio robu nekom od sudionika.

PRAVNIK - Stabilan i skockan mladić, uvijek u skupocjenom odijelu s kravatom. Nosi aktovku u kojoj ima nečega za razliku od direktora, jer ima pune ruke posla da riješi probleme koje je direktor napravio. Na svaki minimalni zahtjev odgovara da mu "treba dvije do tri nedjelje da sagleda sve aspekte", a kada se razmatraju kreativne solucije u rješavanju problema, prvi je tu da ih ospori s obrazloženjem da su to "ozbiljne stvari s kojima nema igranja".

ORGANIZATOR ZABAVA iliti EVENTOVA - Brzi lik koji je uvijek nasmijan i zeza se s kolegama. Kad je bio student radio je kao promotor nekih gradskih projekata i organizirao je par novogodišnjih "all inclusive" žurki. Vrhunac karijere dostigao je kada je uspio dovesti stranog DJ-a za koga je netko zaista čuo, nakon čega se uvalio za stalno u tvrtku. Omiljena aktivnost organizatora eventova je "postrojavanje promotorica". To je idealna prilika da dovede sebe u ulogu moćnog šefa nekolicini zgodnih djevojaka, kako bi iskoristio njihovo strahopoštovanje da neku od njih odvede u krevet. Obično je to ona tiha i povučena promotorica koja ima opasnog oca i koja je navikla poštovati autoritet. S obzirom da je mu je potrebna raznovrsnost, organizator eventova često pravi "kastinge" na koje zove nove i nove djevojke koje je startao negdje na ulici s pričom "javi mi se, ja radim promocije".

IT STRUČNJAK - višak kilograma, naočale bez okvira, graške znoja na čelu i majica s poprečnim prugama i kragnom, osnovne su vizuelne karakteristike ovog člana kolektiva. Na sastancima uglavnom šuti i čeka završnicu sastanka kada će netko pitati "dobro, jel imamo još nešto da se dogovorimo oko tehničkih detalja". Instalirao je svim zaposlenima Firefox ili Google Chrome i stalno im govori da to trebaju koristiti umjesto onog plavog Bil Gejtsovog dok ga ovi zbunjeno gledaju. Voli epsku fantastiku i Tolkina i na posao dolazi neispavan od bdjenja za računalom. Noću u tvrtki ostavlja uključen torrent na serveru da se skidaju pornići jer je veza brza.

HOSTESA NA ULAZU - Studentica slatkog lica koja dočekuje goste s pitanjem "Imate li zakazano?". Direktor je postavio da bude prvo što se vidi na ulazu kako bi se klijenti odmah ponadali da možda ima još dobrih riba u toj tvrtki i da s njima treba surađivati. Najčešće je to studentica kojoj je ostalo još nekoliko ispita do kraja i koja se ponadala da će uspjeti tu sjediti i učiti, i da pritom nešto zaradi. Naravno, od toga nema ništa jer joj svaki čas zvoni telefon i defiliraju gosti, tako da joj cijeli dan za stolom stoji knjiga otvorena na jednoj istoj stranici. Kada shvati da nema ništa od učenja, odlazi, da bi je ubrzo potom zamijenila nova nesikusna studentica s nerealnim očekivanjima.

TAJNICA - Zgodna i dobroćudna djevojka koju je direktor upoznao na nekom splavu, pomislio u sebi "rado bih te kresnuo", i izgovorio "hoćeš da budeš tajnica kod mene u mom holdingu, baš imamo prazno mjesto"? Naravno, direktorova ljubavnica ne može je očima smisliti jer je prozrela direktorove ambicije. Stalno joj podmeće kosti kako bi sirota djevojka ispala nesposobna i puni direktoru glavu da je treba otpustiti jer je glupa i uvijek sve uprska.

KAVE KUHARICA - Djevojka koja se javila na posao tajnice ali nije bila dovoljno dobra riba. Nosi maramu oko glave i dijalog koji vodi s gostima tvrtke u 95% slučajeva glasi doslovno, od riječi do riječi ovako: - "Što ćete popiti?" - "Kavu" -"Kakvu kavu, imamo espreso, tursku, nes...?" - "Espreso" - "Duži, kraći...?" - "Duži" - "S mlijekom, šećerom...?" - "S mlijekom i šećer donesite". Kave kuharica pred kraj radnog vremena flerta s radnikom osiguranja.

VOZAČ - Suhonjav, bubuljičavi mladić koga je mrzilo završavati škole. Jedno vrijeme je radio kao taksista pa je prešao u tvrtku. Nakon posla, vozi direktorovog "Audija" po gradu i muva prigradske seljančice s nultim koeficijentom inteligencije koje bi mogle povjerovati da je auto njegov. Skuplja kintu da otvori svoj biznis s uvozom polovnih automobila iz Njemačke. Zna za sve direktorove tajne dilove jer ovaj sve vrijeme telefonira u kolima. Ukoliko želite da znate kako tvrtka financijski zaista stoji, pitajte njega.

DOSTAVLJAČ - Šutljiv lik koji nikad nije u tvrtki kada je potreban. Kada isporuči pošiljku, provede još jedno sat vremena blejeći u kafiću a kao izgovor koristi gužvu u prometu. Dobio je posao tako što je tvrtka u jednom trenutku postala dovoljno velika da joj je zatrebao dostavljač, a onda je netko od zaposlenih rekao "imam ja burazera od tetke koji ionako po cijeli dan samo igra igrice dok ga izdržavaju matorci, daj da ga zaposlimo".

ČISTAČICA - prvo što primjećujete na njoj su crne vunene čarape na bijelim radnim cipelama s rupicama i plavi kombinezon. Živi u nekom predgrađu na potpuno drugom kraju grada i mijenja tri autobusa da bi došla na posao. Pravi se da nema pojma čak ni čime se tvrtka bavi i da je došla tu samo da počisti i ode kući, ali u stvari zna što se dešava u tvrtki i odnose među zaposlenima bolje nego sam direktor. Često je obrazovanija od mnogih ljudi koji su na nekim položajima.

OSIGURANJE - Ćelavi kršni Hercegovac u teget sakou sa Blututom u uhu. Iz stisnute ruke mu viri samo antena od "Motorole", s obzirom da je cijela spravica stala u njegovu ogromnu šaku. Dobar je s distributerom i organizatorom eventova, jer su zajedno išli u teretanu. Ima šiljate cipele i kada hoda, polako premješta težinu tijela sa jedne noge na drugu. Omiljeni filmovi su mu "Kum 1, "Kum 2", i "Dobar, Loš, Zao".

FANTOMSKA TRUDNICA - Jedina žena koja je ikada znala uraditi nešto u tvrtki kako treba, ali je na porodiljskom bolovanju već treću godinu zaredom, s tendencijom da se nikada ne vrati na svoje radno mjesto jer je dovoljno inteligentna da pobjegne iz te tvrtke glavom bez obzira. Novi zaposleni koji je nikada nisu upoznali slušaju o njoj priče i legende od starijih kolega: "Eeee, da je sad Marina/Slavica ovdje, znaš ti kako bi ona ovo sredila za pet minuta...". Navedena fantomska trudnica tako postaje drevni mit u tvrtki, nešto poput Če Gevare ili Ivane Orleanske.

Posuđeno i prerađeno sa: https://caskanja.net

 
 

prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece