VICEVI

VEDRI DUH

Došo Mujo u zavod za zapošljavanje i poslije četvorosatne pauze uspije doći preko reda do šaltera zahvaljujući vezi koju je povukao (čistačici koja radi u zavodu) i krene u standardnu konverzaciju dok šalteruša lakira nokte:

- Ime i prezime.
- Mujo Omerović.
- Kada ste rođeni:
- 11.02.1974. godine u Bosni.
- Jeste oženjeni?
- Da, za ženu.
- Pa znam da si za ženu, jeste vidjeli ikad nekog ko je oženjen za muškarca?
- Pa jesam!
- Pa koga?!
- Pa, evo na primjer, moja sestra ...

- U redu, morate priložiti izvod iz matične knjige rođenih, bris grla, sudsko uvjerenje da niste osuđivani, djedinu tapiju, očevu tapiju, izvod iz matične knjige rođenih svoje majke, izvod iz matične knjige rođenih oca, dokaz da ste punoljetni, uvjerenje o psihičkom stanju, popuniti obrazac Mk329854, ukoliko ste pod kreditom dokaz o stalnim primanjima i uvjerenje o kreditnoj sposobnosti (nema veze što tražiš posao), uvjerenje o svim plaćenim porezima državi (nema potrebe da nabrajam, ukoliko nešto zaboraviš, reći ću ti sljedeći put šta ti fali), izvod mjesečnih prihoda vaših ukućana ovjerenih u sudu, uvjerenje o građevinskoj dozvoli objekta u kojem živiš i statičke proračune, državljanstvo matičara koji je vjenčao tvoje roditelje.

To ti je za početak. Kada skupiš dokumentaciju, vrati se da vidim da li sam nešto zaboravila. I sljedeći put ponesi bar čokoladu od 300 grama, ovdje mi pada šećer od napornog rada. Ja radim na odgovornom mjestu i treba mi dobra koncentracija, a i ova vrata ne dihtaju, valjalo bi 5 litara ljute rakije da podmažem domara da ovo popravi, u suprotnom idem na bolovanje, a nema ko da me zamijeni. Ukoliko ispuniš uvjete, možda ću sljedeći put biti bolje raspoložena.