PROPISI

VEDRI DUH

1. Šlihtanje

Dobar učenik mora znati kada je pravi trenutak da upotrijebi ovu vještinu jer samo tako spasit će se od vječnog iskušenja moljenja profesora i slušanja službe njegove svakog radnog dana i radnim subotama.

2. Bježanje sa sati

Bježi prije sedmog sata ili predsata, pred raspustom ili praznicima, u vrijeme kakve nevolje i svake srijede i petka.

3. Traženje izgovora i pravdanje

Ne uzimaj često imena doktora svoga i vojnog odsjeka svoga. Izbjegavaj ispraćaje, svadbe i pogrebe često, i samo tako tvoja rubrika sa neopravdanim ostat će čista i sa slavom govorit će se o prepodobnoj vještini tvojoj.

4. Prepisivanje

Ne pravi sebi puškice prevelike, i nemoj se u njih potpuno uzdati, već sjedi pored trpeljivog i mudrog prijatelja svoga i moli ga svim srcem i naročito prati pogled profesora svoga.

5. Upisivanje ocjena i opravdanih sati

Falsificiraj samo u vrijeme kakve nevolje goleme i neka ti misao jasnija od munje bude da možeš zaglaviti zbog rukopisa svoga.

6. Provaljivanje

Provaljuj bližnjega svoga kao samog sebe,profesore svoje i tetkice svoje,ali ne dozvoli da blagodareni glas tvoj nadvisi glasove drugova tvojih.

7. Muvanje i žicanje

Muvaj profesore svoje za bolje ocjene svoje i zgodne ortakinje (ortake) svoje, jer tako je zapisano; žicaj od prijatelja svojih, jer samo tako ćeš steći za burek naš nasušni.