PRIČE

VEDRI DUH

Liječnik je Antonu biranim riječima rekao da mu još nije preostalo mnogo dana. On je satrven došao kući, nijemo promatrao suprugu i kćer. "Što će biti s njima?" - pitao se. Nakon nekog vremena ponovno je otišao liječniku. On mu je nakon, obavljenih pretraga, pridodao još poneki mjesec života.

Anton se pitao kako ispuniti obećano, ponuđeno vrijeme. Budući da je po zanimanju bio zidar, odlučio se: izgradit će ženi i kćeri kuću. Da imaju gdje biti. Kad ga ne bude…

Kad je ponovno došao liječniku, on se gotovo začudio što ga vidi. Nalazi su nudili još nekoliko mjeseci života. "Ja moram živjeti" - rekao je Anton dobrodušno, - "Žena mi je trudna." Liječnik je suzdržano slegnuo ramenima.

Proteklo je vrijeme. Kuća, skromna ali čvrsta i lijepa, je bila dovršena. Rodila se kći. Potom, nakon nekoliko godina, i sin. Antona je njegova bolest često podsjećala na sebe. Usporavala ga. Od vremena do vremena i zaustavljala. Ali on je živio dobrodušan, vedar i blag. Marljiv. I tvrdoglav.

Kad mu je prije nekoliko godina umrla supruga, nisam bio u mogućnosti otići na sprovod. Posjetio sam Antona prvom zgodom kad me je put doveo u njegov grad. Zatekao sam ga kako - u svojoj gotovo devedesetoj godini života - na svojoj kući popravlja žbuku koju je načela minula zima. Pozdravio me je - kao i uvijek - osmijehom punim blagosti.

A prije mnogo, mnogo godina bilo mu je rečeno da mu nije preostalo mnogo dana.