PRIČE

VEDRI DUH

Učitelj joge nam je unaprijed rekao da svako može vraču postaviti jedno pitanje ili iznijeti jedan problem, i on će pokušati da nam pomogne da ih razriješimo. Danima sam razmišljala što da ga pitam. Moja početna ideja je bila tako uskogruda. Hoće li mi suprug dati razvod? Hoću li natjerati Davida da se opet zagrije za mene? Momentalno sam se postidjela zbog ovih misli: ko putuje na drugi kraj svijeta da se vidi sa drevnim indonežanskim iscjeliteljem samo da bi mu ovaj razriješio ljubavne jade?

I tako, kada me je starac upitao što zaista želim, pronašla sam neke druge, iskrenije riječi.

"Želim da neprekidno doživljavam Boga", odgovorila sam. "Ponekad osjećam kao da razumijem božanstvo ovog svijeta, a onda to izgubim zato što me ometu moje sitne želje i strahovi. Hoću stalno da budem s Bogom. Ali neću da se zamonašim ili potpuno odreknem zadovoljstva ovog svijeta. Pretpostavljam da zapravo želim da naučim da živim u ovom svijetu i da uživam u njegovim blagodatima, a da se istovremeno posvetim Bogu."

Ketut (vrač) je rekao da na moje pitanje može da odgovori slikom. Pokazao mi je crtež koji je nacrtao tokom jedne meditacije. Na njemu je bila prikazana androgina ljudska figura u stojećem stavu, s rukama sklopljenim u molitvi. Međutim, figura je imala četiri noge ali nije imala glavu. Umjesto nje, na ramenima joj se nalazio buket razuzdanog cvijeća. Na mjestu gdje je srce bilo je nacrtano malo nasmijano lice.

"Da bi pronašla sklad koji želiš", pojasnio je Ketut preko svog prevoditelja, "moraš postati ovo. Moraš stajati čvrsto na zemlji, kao da imaš četiri a ne dvije noge. Na taj način ćeš ostati u svijetu. Ali pri tom moraš prestati gledati svijet kroz glavu. Moraš ga gledati kroz svoje srce. Gledajući svijet kroz svoje srce pronađi sklad koji želiš. Samo na taj način ćeš spoznati boga."