PRIČE

VEDRI DUH

Dragi prijatelju!

Čuo sam da si se odlučio ženiti. Ako je to istina, čestitam ti i želim mnogo uspjeha i sreće, ukoliko ćeš ti biti jedini sretnik kao ženjen čovjek.

Zato sam odlučio da ti napišem nekoliko redaka s iskrenim namjerama, riječima koje je izrekao slavni grčki filozof Diogenes o ženi i ženidbi:

Oženiš li se mladom ženom, neiskusna je i neiskrena. Ako je stara puna je zla, što je još gore jer ima više iskustva od tebe. Ako je lijepa, znaj da neće biti samo tvoja, već ćeš imati mnogo kućnih prijatelja.

Oženiš li se siromašnom, ostat ćeš siromah do vijeka. Ako uzmeš bogatu, nazivat će te golotinjom i jadnikom, dok će se ona osjećati superiornijom od tebe. Inače tvoja kuća neće znati za mir.

Ako se oženiš šutljivom ženom, nećeš biti za društvo, jer ćeš se povući za njom. Ako je lajava od njene galame nećeš moći ni ručati ni spavati.

Ako oženiš pametnu ženu, govorit će ti nekoliko puta dnevno da si glup, ako je ona glupa, budi siguran da ćeš i ti kroz kratko vrijeme biti još gluplji.

Ako je nježna i slabašna, plašit ćeš se da ti ne umre i ostavi djecu čija ćeš žrtva biti do groba. Ako bude jača od tebe znaj da ti u životu neće faliti batina.

Ako oženiš nerotkinju promašio si svrhu života pa ćeš se razočarati u njemu.

Ako je udovica, uvijek će isticati pokojnika kao dobrog muža i boljeg od tebe. Ako je raspuštenica, vjeruj, ako nije valjala drugome, neće valjati ni tebi.

Zato se na vrijeme pripremi za ženidbu i za ono najgore jer nikada ne znaš kakva će ti biti žena. Dok su djevojke onda te sve maze: cile-mile, mače malo, a kada te ulove eto ti vraga. Onda si odjednom iz mačeta prerastao u medvejda, a umjesto cile-mile tepa ti sa: "kretenu jedan", dok na kraju ne postaneš i "majmun".

Zato za svaki slučaj kormilo u svoje ruke, inače tvoj će brod za kratko vrijeme zaploviti u mutne vode.

Prijatelju, znaj da postoje samo četiri uzroka koja čovjeka mogu istjerati iz kuće a to su: vatra, dim, srušen krov i zla žena. Sipaj vodu, vatra se ugasi, gdje nema vatre nema ni dima, par crijepova i nekoliko greda i krov je gotov, ali protiv zle žene nema lijeka.

Kad bi se žena mogla probati kao kola Rent a Car, onda bih ti ja preporučio:

OŽENI SE PRIJATELJU!

Podsjetio bih te na jednog kolegu koji je, sahranivši svoju napisao nad njenom pokojnom glavom: "Ovdje leži moja pokojna žena, a ja kod kuće počivam u miru."

Pa, oženi se prijatelju, ali znaj ako dobiješ mušku djecu i budu ti mangupi oplakivat ćeš ih žive. Ako dobiješ kćerku i bude lijepa nećeš je sačuvati od mangupa koji će ti šetati oko kuće bez obzira da li je veljača ili ne. Ako kćeri budu ružne neće se nikada udati pa kome gore nego tebi.

Ako te sve ovo ne zaplaši, te ako imaš lisičji jezik, magareće strpljenje, pasju ćud, konjsku snagu i narav nilskog konja, ti se oženi i živi životom suvremenog čovjeka.

Ako možeš, uzmi takvu koja će te bar malo usrećiti, pa ćeš možda biti malo sretniji od nas ostalih smrtnika, mada čisto sumnjam u to.

Sačuvaj ovo pismo i pročitaj ga kad budeš u nevolji, pa ako se ne budeš pokajao ne bio ja tvoj prijatelj.

Iskreno tvoj ...