PRIČE

VEDRI DUH

Filozof Moses Mendelssohn, djed poznatog njemačkog skladatelja Felixa, bio je daleko od toga da bude zgodan. Uz dosta nizak rast, imao je i grotesknu grbavost. Jednog dana posjetio je trgovca u Hamburgu koji je imao ljupku kćer Fromet. Moses se beznadno zaljubio u nju. Ali Fromti je bio odbojan svojim izobličenim izgledom.

Kad je došlo vrijeme da ode, Moses je skupio hrabrosti i popeo se stepenicama do njezine sobe kako bi iskoristio posljednju priliku da razgovara s njom. Bila je vizija nebeske ljepote, ali izazvala je u njemu duboku tugu svojim odbijanjem da ga pogleda.

Nakon nekoliko pokušaja razgovora, Moses je stidljivo upitao: "Vjerujete li da se brakovi sklapaju na nebu?"

"Da", odgovorila je, još uvijek gledajući u pod.

"A vi?"

"Da", odgovorio je. "vidite, na nebu pri rođenju svakog dječaka, Gospodin najavljuje kojom će se djevojkom oženiti. Kad sam se rodio, ukazana mi je moja buduća nevjesta. Tada je Gospodin dodao: 'Ali će tvoja žena biti grbava'. Upravo tada sam zazvao: 'O Bože, grbava žena bila bi tragedija. Molim te, Gospodine, daj mi grbu i dopusti njoj da bude lijepa."

Potaknuta nekim dubokim osjećajem Fromet je podigla pogled i pogledala ga u oči. Pružila je Mendelssohnu svoju ruku i kasnije postala njegova odana žena.

Prema: Barry i Joyce Vissell, True Love, from Chicken Soup for the Soul