PRIČE

VEDRI DUH

Johnny Lingo bio je veoma zgodan mladić i sposoban trgovac. Što god da je kupovao ili prodavao ostvarivao je dobru zaradu. Živio je na otoku na kome je bio običaj da se žene kupuju kravama.

Pristojnu ženu mogli ste kupiti za tri ili četiri krave, a za pet - izuzetnu.

Jednog dana Johnny je objavio da se želi oženiti Mahanom. Mahana nije imala nikakve vrijednosti ni ugleda u očima drugih otočana. Otac se prema njoj odnosio kao da je neki porodični otpadak. Govorio je da u glavi ima slamu i da bi je dao za jednu mršavi kravu samo da je se riješi.

Kad su seljani čuli da Johnny planira njome da se oženi, mislili su da je to zbog toga što je možda može dobiti besplatno. Bio je tako lijep i popularan da bi mogao da dobije svaku djevoku s otoka. To što želi Mahanu jednostavno nije imalo smisla.

Došao je dan trgovine, Mahana je bila toliko uplašena, zbunjena i posramljena da nije čak ni izašla iz svoje kolibe. Moki, Mahanin otac, tražio je za nju tri krave. Kad su okupljeni seljani čuli tu njegovu visoku cijenu, svi su se glasno smijali . U životu nisu čuli nešto smješnije.

Međutim, Johnny je umirio seljane i rekao: "Dati tri krave za ženu je mnogo, ali nedovoljno za moju Mahanu. Dajem osam krava za Mahanu."

Svi su ostali bez daha.

Moki je skoro pao sa stolice od iznenađenja. Nitko nikad u prošlosti na ovom otoku za ženu nije dao osam krava. Zašto je Johnny učinio tako nešto kad ju je mogao dobiti i besplatno? Seljani su mislili da sujetni Johnny želi da svi znaju kako je on prvi i jedini dao više krava za ženu od ostalih.

Najzad je došla svadba, poslije koje su Johnny i Mahana odmah napustili otok i otišli na duži medeni mjesec. Vratili su se, naime, poslije nekoliko mjeseci. Stari trgovac donio je u njihovu kolibu poklon za Mahanu koji je Johnny naručio.

Starcu je zastao dah od onog što je vidio. Tu je Mahana. To više nije ona stidljiva, ružna i zapuštena Mahana iz očeve kolibe. Sada je izuzetno lijepa. Smiješi se i govori umiljato. U njenoj je sjajnoj dugoj kosi divan crveni cvijet. U svojoj čistoj crvenoj haljini liči na kraljicu.

Kad je Mahana otišla po vodu, trgovac je upitao:

- Što se dogodilo s Mahanom?

- To je zbog krava, - odgovorio je Johnny.

- Zbog krava? - začudio se trgovac. - Kako to misliš zbog krava?

- Možete li zamisliti kako se osjeća žena koju prodaju za jednu ili dvije krave kad čuje da je neka druga žena prodana za četiri ili pet krava. Tako nešto ne bih mogao učiniti mojoj Mahani. Želio sam da ona bude žena vrijedna osam krava i zato sam za nju dao osam krava. Najvažnije je je kakvu vrijednost žena ima u vlastitim očima - odgovorio je Johnny, i nastavio: - U očevoj kolibi Mahana nije imala nikakvu vrijednost. Sada zna da vrijedi više od ijedne žene na otoku. Moj poklon Mahani je poklon moje ljubavi kroz koju je shvatila svoju pravu vrijednost.