PARODIJE

VEDRI DUH

Jezgroviti opisi radnje u knjigama iz lektire

Najkraći i najsažetiji opisi....za generacije koje još rastu...

Ilijada

Ta Ilijada traje k'o gladna godina. Vođa jedne ekipe mazne ribu od vođe druge ekipe. Onda ovaj prvi, da ne ispadne jajara, skupi ortake i opkoli ih k'o Babo Sarajevo. Ali ovi prvi ga ispuše, onako žestoko, jer su ovi drugi bili do jaja spremni. Onda jedan tip smisli kul foru da zajebu ove druge. Šatro, kao boli ih kurac za ribu, važan im je biznis koji može da se sjebe zbog nastale frke. Da pokažu da su iskulirali, oni odu i ostave šleper cigara drugoj ekipi u kome su sakrili deo ekipe. Ovi prvi su mislili da su ih sjebali i počeli da slave. Kad su se ponapijali i udrogirali, ovi drugi su izleteli iz šlepera i jebali im kevu k'o u Mortal Combatu.

Božanska komedija

Ovu komediju napisao je najveći pisac Danta Alegorija. Ona se zove ili nosi naziv Božanstvena zato što Dant moro da dobije božansko nadaknuće da bi mogo da prođe kroz pakao da ne izgori ili padne u neki kazan sa vrelu vodu pa da se ispari pa da ga posle neprime u raj gde ga tamo čeka njegova devojka koju je on strašno mnogo volo pa možda neće da joj se zasviđa koja se zvala Beatrica, ako ima rane na licu i na rukama koje je on nju voleo pa i ona njega pa što sada da mu se ljubav pokvari. Ova knjiga se zove još i komedija zato što je to što pisac piše izmišljeno i što mi to neverujemo pase smejemo kada čitamo što tu piše. Da napiše ovu komediju nagovorijo ga je njegov prijatelj Virgilia, on je pisao sonete Lauri i ne boli joj samo dušu kao Daneta već i oči i kosu i vidi je kako se vozi u čamac pa se plaši da se ne prevrne. Vodi ga na onaj svet i tamo nađu papu kako visi na glavačke na dole koji je tada živeo u Rimu na Tibar, reku zelenu i pljačkao seljake koji nisu imali šta da jedu pošto im je sve uzimao ovaj papa i drugi buržujci. Odavde mi može da izvedemo zaključak kako je Alegorija bio napredan i mrzeo sve gazde tiranine i razne druge kapitaliste kao što ih i mi isto tako mrzimo i mrzećemo ih i neće se ugledamo na njima već ćemo marljivo učimo i izgrađivati zemlju i drugi svesni objekti."

Romeo i Julija

Romeo i Julija su žabari iz Verone i oni se smuvaju. Međutim, matorci su im veoma zajebani i uopšte se ne gotive jer rade isti biznis ali su u različitim ekipama (kao Verona i Kjevo). Zent im je da ih ne provale i da im ne ukinu kintu, pa se viđaju tajno. I tako na 50 strana oni kao nešto kriju i kenjaju jedno drugom kako se vole, a ne karaju se. Na kraju, jednom prilikom upadnu u loš trip i roknu se.

Zločin i kazna

Neki student je stalno bez filera jer mora da plaća stan, pošto je ispušio za mesto u studenjaku. Jednom prilikom je bio u bedaku, pa je uleteo kod neke babe, pune k'o brod na gajbu i overio je. Posle je uleteo u frku sa samim sobom, jer se plašio da će murija da ga provali. U stvari on i nije bio neki krimos već pičketina, pa se na kraju sam prijavio muriji.

Ana Karenjina

A što bi s Anom Karenjinom da se baci pod vlak, budala jedna?! Ana Karenjina je neka žešće dobra riba, ali udata za matorca duplo starijeg od sebe. Pošto njemu nije mogao se digne, ona se smorila, pa na nekoj zabavi upozna mladog, zgodnog frajera i počnu se viđaju. Međutim, ona upadne u trip sama sa sobom da to nije u redu, iako se cijeli grad kara međusobno i na kraju padne u bedak i rokne se, a ovaj njen švaler crk'o od muke i ode na front, pa i on pogine. Za to vrijeme neki tamo mamlaz muva neku ribu, al 'tip je smotan, pa na soma strana žvače nešto i na kraju knjige je zaprosi ...

Rat i mir

Pre 200 godina Francuzi krenu na Ruje i dođu do Moskve (kao u Pancer Generalu). Onda je došla zima i Francuzi se posmrzavaju k'o pičke i onda se napasu muda Rujama k'o zec kelerabe. Knjiga ima soma strana, tu ima i neke ribe, žurke, žvaću nešto, njesra sve vreme.

Starac i more

Neki čilager ode na pecanje da hvata ribu na vijagru. Riba počne da mu trza ko luda. Onda se on opasno naloži da je izvuče i dotjera stvar do kraja, jer je mislio da ima muda za izvlačenje. Ali, umjesto muda imao je bofl pribor sa buvljaka, pa je izvukao k...c, a ne ribu. Usput je folirao da je kul, a u stvari je bio naliven ko veslo. Zato poslije nisu mogli da ga nađu.

Majka hrabrost i njena djeca

Keva ima troje dece koje mora izdržavati, pa prodaje vojacima vutru i cirku. Međutim, djeca su joj mentoli, pa askara otima jedno po jedno i ona na kraju postane šano dušo. Knjiga je puna repovanja.

Čiča Gorio

Ćale penzos ima dve ćerke koje ga ne poštuju ni dva odsto jer misle da je "ljakse". On sve što ima šteka i daje njima, a njima nikad dosta. Na kraju, kad nije imao odakle da im nabavi pare, on "pukne i rikne".

Proces

Tipa u'vate drotovi bez razloga i drkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga sjebu do koske.

Dundo Maroje

E, ortak, za ovo ti treba rječnik da bi skapirao jer je na nekom jeziku iz Dubrovnika. Taj Maroje je neki bogat trgovac, ali stipsa, a sin mu gradski blejač. Pošalje on sina u Veneciju da kao razvije biznis, dao mu kintu i robu, a on tamo juri ribe i kreše neku kurvu, koja mu je izvukla sve pare. Starac pođe za njim, hoće da ga vrati natrag, pa sin smisli foru da izvuče pare od te svoje ženske i pokazati ocu da je napravio biznis ... Ne zna se dalje šta je bilo, jer je netko izgubio kraj knjige.

Gorski vijenac

Turci opkolili Crnogorce, pa se ovi uzentali i sakrili, a njihov vođa, neki vladika, kuka da se vrate, jer on ne zna šta će sam protiv Turaka. Tu ih kao loži nekim hrabrim tekstovima, pošto su Crnogorci žešće utripovani da su junačine, a u stvari su pičketine. Pošto im je vladika obećao da će svi biti baje u svojoj ekipi ako pobjede Turke i da će da im da dobru kintu, odjedanput se tu stvore neke junačine koji imaju pušku koja pogađa na sto metara, pa odu u bitku i naravno (a kako bi Crnogorci drugačije) sjebu Turke.

Seobe

Radi se o Srbima vojnim gastosima koji traže autonomiju ko Čanak, međutim, Švabe zabole racku za njih, već ih samo iskorištavaju za sitne repa, baushtel i rad na crno. Ovima dokurči i zapale za Rusiju. Tu se međusobno popičkaju na "shud aj stej or shud aj gou" foru. Neki odu, neki ostanu, a Rusi ih kao i Švabe ispale za šljaku i papire. Uglavnom ljudi najebali do bola.

Prokleta avlija

Turski zatvor, ko u Ponoćnom Expressu. Upravnik zatvora, žešće zajeban lik, sve ih kara, svima im se najebava keve. Dva tipa, od kojih jedan đankoza a drugi pop, šilje patku cijelu knjigu oko nekog Pekmez-Sultana (ili džem, marmelada, jebem li ga). I promatraju prolaznost života s bočne strane. Đankoza očito poderan ko stoka a za popa se ne zna. Knjiga je kratka tako da nije baš najpodesnija za potpalu, ali bi bila idealna kao podupirač za hladnjak ili štednjak.

Nečista krv

Tipa ožene matorom ribom. On provali da je njegov ćale žiguje, što ga totalno sjebe. Cijela knjiga je seks, samo tako.

Koštana

Koštana je igračica u diskoteci i žešća riba, a na nju se naložio neki buržuj i hoće da je ženi, a ona neće. Frka joj je da neće moći bleji po gradu jer je njegova obitelj neka ozbiljna ... Cijelu knjigu kuka neki matorac za svojom mladosti i smara sve ostale, a knjiga je žešće nerazumljiva jer je na vranjanskom.