PARODIJE

VEDRI DUH

(satirička parodija) I. dio

U mračnoj prošlosti živio je jedan buržuj-udovac s jednom jedinom kćerkom. Nakon niz godina ponovo se oženio, također udovicom koja mu je u miraz donijela dvije kćeri još. I kaj??? Naravno da je poslije toga odapeo! Dok je buržuj živio, još je bilo kako-tako, ali čim je on sklopio svoje garave oči, zla maćeha, sram je bilo i nek se stidi, vikne: "Tako!... Sad sam vam ja bog i batina!" Ta zločesta i zajebana žena (maćeha) i njezine kćeri, koje su kao i ona, kako se ono kaže, da jabuka ne pada daleko od klade, pardon od stabla, provede neke velike reforme. Uglavnom ta jedinica sada već opruženog buržuja, postaje čistačica, najviše radi i ima najmanju plaću, dakle minimalni osobni dohodak. Odjevena u konfekciju koja nije mogla sakriti njenu istaknutu ljepotu. I ne samo to, radila je sve tri smjene.

Ta zla žena (maćeha) i njene kćeri odmarale su svoje guzice u kancelarijama i izmišljale toj jadnoj djevojci nove nemoguće zadatke. U slobodno vrijeme djevojka je ispražnjavala smrdljive pepeljare koje su one mahnito punile, pa su je zbog toga nazvale Pepeljarugom, ups...Pepeljugom.

Jednog dana stari i dobri vladar nekog poduzeća "bogtigapitaj" priredil je veliku zabavu sa igrankom, roštilj, klopu i cugu. Na toj zabavi njegov je sin imao zadatak izabrati djevojku sebi zakonitu ženu, drugaricu svog zamalo profućkanog života. Svoju mućku! Ove dvije rospije, njene posestrime apelirale su joj na savjest da im očisti cipele prvorazredno, počešlja božanstveno i da im pomogne obući one šećeraste koktel-haljinice. Jadna djevojka im je pomagala, ali bez suvislog oduševljenja, ustvari kukajući, nesretna, nestimulirana, jer je i ona htjela ići na ples. Posestrime su joj se smijale u fizionomiju, govoreći joj kam bu išla u tim restlovima i cipelama na sniženju?!

Pepeljuga je sva u potocima suza morala ostati kod kuće i gledati TV - dramu. Naravno da je poslije toga otišla u obližnji parkić da se pribere. S obzirom da je i tako već imala slabe živce, plus TV - drama, vrištala je od plača. Iznenada je čula neki baršunasto - somotski glas: " Zašto cmizdriš u datim uslovima draga djevojko?" Podigla je od ridanja mokru glavu i ugledala vilu "Ružičasta Perspektiva" koja joj se blago smiješila. Pepeljuga joj na vrat na nos sve istrkeljala. Vila R. Perspektiva joj na to sve kaže; "jedino ti Bog može pomoći" ..........