PARODIJE

VEDRI DUH

Deva je kraljica pustinje. Ovim "pustinjskim lađama" vjekovima putuju trgovačke karavane, ali i beduinska arapska plemena u potrazi za boljim uvjetima života. No, posebna pasmina konja obilježava arapsku, osobito beduinsku tradiciju. Iz toga slijedi i beduinska legenda o porijeklu arapskog konja:

Nakon što je stvorio svijet, Bog je prošetao Zemljom da vidi kako je prošla njegova kreacija. Dok je prelazio pustinju, čuo je očajničke krikove i vapaj beduinskog čovjeka. Na pitanje o uzroku njegove nesreće, čovjek je odgovorio: "Vidio sam kakvo si bogatstvo dočarao drugim narodima, prekrasan krajolik da im se dive, ali si meni i mom narodu ostavio samo pustinjski pijesak."

Bog je shvatio da nije bio najpravedniji u dijeljenju milosti među narodima i razmišljao je kako bi se mogao iskupiti čovjeku i njegovom narodu. Tada mu je rekao: "Nemoj više plakati. Dat ću ti dar kakav drugi narodi ne mogu ni sanjati.''

Desnom rukom uhvati južni vjetar, koje je u tom trenutku toplo puhao, i reče mu: "Utjelovi se, vjetre! Od tebe ću stvoriti novo biće. Ti ćeš biti moj dar, simbol beskrajne ljubavi za moj narod. Dopusti da iz tebe nastane novo biće koje će biti drugačije od svega na ovom svijetu. Tvoja ljepota i snažan stav bit će jedinstveni i nezamjenjivi. Dajem ti: prodoran pogled orla, hrabrost i snagu lava, brzinu i neovisnost pantera. Imat ćeš sjećanje poput slona, izdržljivost i pritajenost tigra i graciozne pokrete gazele. Skočit ćeš više od bubamare, dalje od zeca i brže od geparda. Vukov instinkt živjet će u tvom srcu i voditi te u zaštiti tvoje obitelji. Oči će ti biti kao sove u noći, ogledat ćeš se po zemlji kao sokol po nebu, da uvijek nađeš put kući. Bit ćeš neumoran poput deve, izdržljiv poput alpake i odan svojim najdražima poput psa s kojim ćeš dijeliti ljubav prema ljudima. Bit ćeš brz i neumoran, kako u borbi tako i u letu. Nosit ćeš dobre stvari na svojim ramenima, a oni koji te nauče voljeti i poštovati doći će do bogatstva s tobom.

Zatim je stavio simbol pobjede i sloge u obliku polumjeseca na čelo konja i dodao: "Kao posljednji dar, dragi konju, dajem ti, jer si jedini u svojoj moći: beskrajnu ljepotu oceana i veličanstvo sunca." Tako je uhvatio južni vjetar u svoj dlan, otpuhnuo ga svojim dahom i stvorio prvog konja. Šapnuo mu je na uho: "Duša će ti biti puna vrlina, sreća će ti jahati na leđima i pratiće te na svim tvojim putovanjima. Bit ćeš mi najdraža od svih životinja jer sam te stvorio kao neovisnog i bezuvjetnog prijatelja. Dao sam ti moć da letiš bez krila, pa, dragi konju, idi i živi u pustinji četrdeset dana i četrdeset noći. Žrtvuj se, čeka te težak život, nauči izdržati bez vode, pozlati svoje tijelo i skini sve salo iz mišića i nikada ne zaboravi, konju... napravljen si od vjetra, a moraš biti vjetar dok trčiš.''