VICEVI

VEDRI DUH

Plavuše će nestati za oko 200 godina, predviđaju antropolozi, ali vicevi o plavušama pamtit će se vječno - poruka je zbirke od oko 500 viceva o plavušama koje je prikupila glumica i glazbena umjetnica, također plavuša, Leonora Surian, pod krilaticom "Ja sam plavuša, a koja je tvoja isprika".

Iako su plavuše već navikle slušati viceve na svoj račun te je tek malo onih koje se vrijeđaju na tu temu, dvije su žene (od kojih nijedna nije plavuša) provele istraživanje o tome zašto muškarci pričaju viceve o plavušama. Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Jeruzalemu pokazalo je da su vicevi o plavušama zapravo toliko popularni jer se muškarci uz njih osjećaju ugodnije i lakše se nose sa svojim strahovima. Prema ovom istraživanju, ako se muškarac boji atraktivne plavuše dovoljno je ispričati nekoliko viceva koji je prikazuju neinteligentnom da bi se on osjećao superiornije.

Plavuše su moćne, atraktivne, seksipilne, privlačne, uvijek u središtu pažnje. Na njih nitko ne može ostati ravnodušan. Muškarci ih prosto obožavaju, a djevojke bacaju ljubomorne poglede u njihovom pravcu. U sebi im se dive, žele da budu kao one, jer plavuša je plavuša!

U 20. stoljeću su pak, plavuše postale metom seksističkih stereotipa koji takvu boju kose vezuju uz nedostatak inteligencije odnosno promiskuitet. Takvi se stereotipi odražavaju, između ostalog, kroz viceve o plavušama. Mit o plavuši nadahnuo je upravo spektakularnu količinu viceva koji su kao virusi zarazili pop kulturu i noviju usmenu književnost.

Znanstvenici su odlučili ispitati stereotip o plavušama i doznali: boja kose nema nikakve veze s inteligencijom. Boja kose "površinska je stvar" i određena je tek jednim slovom u genetskom kodu, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Genetski mehanizam koji kontrolira i uzrokuje plavu boju kose ne utječe na nijedan drugi dio tijela, tvrdi voditelj istraživanja David Kingsley. Istraživači su otkrili da gen koji utječe na plavu boju kosu nije povezan i s bojom očiju, piše Daily Mail.

I konačno, kažu da su viceve o plavušama započele zavidne brinete da im se osvete za veću popularnost kod muškaraca. Također, jedna šala govori da i plavuše vole viceve o sebi samima jer ih oni čine još popularnijima.