VICEVI

VEDRI DUH

Odlučili se Huso i Haso da malo proputuju svijetom Al' to mora biti nešto što će pamtiti. Odoše u putničku agenciju, ispričaše što bi željeli i agent im predloži da se odluče za ekspediciju po Sahari, to će zasigurno pamtiti.

- Ali to nije obično putovanje - upozori ih agent - pa je potrebno da se za njega pripremite.

- Kako da se pripremimo? - zapitaše jarani.

- Dođite samo na pripravni tečaj i tamo ćemo vam sve objasniti - odgovori im agent.

Međutim na zakazani termin Huso ne mogaše otići jer je taman prethodni dan pokvario probavu, pa ode Haso sam.

U svom predavanju vodič im je opisao kako će putovati i što će sve vidjeti, ali nije propustio objasniti kakve sve opasnosti vladaju u pustinji.

- Divlje životinje - lavovi, slonovi ... - pitaše putnici.

- Ne, ne, ne - nasmija se vodič - u pustinji možete vidjeti samo deve i ponekog konja. Ali ću vas upozoriti na jednu zanimljivu pojavu specifičnu za pustinju. Naime, tamo u pustinji može vam se desiti da odjednom vidite neko jezero, oazu ili nešto slično. Al' nemojte se zavarati to nije stvarnost već fatamorgana. To vam se samo priviđa jer u biti to je samo optička varka.

Sasluša to Haso, pa se otputi bolesnom Husi da mu prepriča ono što je čuo. Potanko on ispriča predavanje vodiča, ali na kraju ne propusti upozoriti na opasnosti koje ih čekaju.

- Znaš bolan Huso, tamo u pustinji, ideš ti tako, i odjednom pred tobom se stvori Fata na jorganu, al ti nemoj mislit da je to stvarno, to ti je bolan samo od pi*ke varka.

prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece