VICEVI

VEDRI DUH

Nakon predavanja u školi, Ivici je ostalo nejasno što je to politika o kojoj je učiteljica govorila. Stoga je odlučio zatražiti od tate da mu objasni što je to politika.

Tata, inače učeni čovjek na visokom položaju u svojoj firmi, mu veli:

"Evo, sad ću ja tebi lijepo, na primjeru, objasniti. Ja radim odgovorne poslove u svojoj firmi i dobivam novac za to, skupljam ga i ulažem i stoga sam ja kapitalist. Tvoja majka troši moj novac, ona upravlja našim novcima pa je ona Vlada. Naša kućna pomoćnica radi za nas, ona je, dakle, radnička klasa. Svi imamo jedno zajedničko: dobrobit svoje djece. Ti si narod, a tvoj mali brat je naša budućnost. To je naša politika "

Mali Ivica je bio toliko pod dojmom ovog odgovora da cijelu noć nije mogao spavati. Kasno u noći njegov brat je počeo plakati jer se bio pokakao, pa je mali Ivica otišao u roditeljsku sobu obavijestiti majku. Majka je ondje spavala u krevetu sama, toliko čvrsto da nije ni čula bebu kako plače. Onda je mali Ivica otišao u sobu kućne pomoćnice, gdje je našao nju i svojeg oca, da ne kažemo, in flagranti. Oni su, pak toliko bili zaokupljeni svojim poslovima da nisu ni vidjeli malog Ivicu koji je na kraju odlučio vratiti se u sobu.

Idući dan tata pita Ivicu: "Onda, jesmo li naučili što je politika?"

Mali Ivica kaže: "Da! Kapitalisti jebu radničku klasu dok vlada spava, nitko se ne osvrće na narod, a naša budućnost leži u govnima! To je politika!"