PROPISI

VEDRI DUH

Članak 1.

Početak radnog vremena zaposlenik određuje sam, ali ne prije zakonskog roka od 10 sati ujutro.

Članak 2.

Naknadu za svoj rad određuje zaposlenik prema svojim potrebama, a u dogovoru sa svojim ukućanima.

Članak 3.

Prije početka posla zaposlenici imaju pravo na okrjepu i to hladno pivo, sendviče, vino i konjak.

Materijalne troškove iz prethodnog stavka snosi poslodavac.

Članak 4.

Na poslu je dopušteno zapjevati.

Ako neki zaposlenik zapjeva, ostali su dužni prekinuti rad i pridružiti se pjevaču.

Članak 5.

Ukoliko neki zaposlenik zaspi na poslu, ostali zaposlenicici su dužni u tišini napustiti radno mjesto da mu ne bi smetali, a za to imaju pravo na novčanu naknadu kao da su radili.

Članak 6.

U odsutnosti šefa zaposlenici imaju pravo organizirati zabavu na trošak poslodavca.

Članak 7.

Pauza za doručak traje od 10,30 do 13,30 h.

Članak 8.

Ako je u radno vrijeme neka TV serija ("sapunica") ili repriza neke emisije koju zaposlenik nije gledao prethodne večeri, poslodavac je dužan osigurati TV prijemnik ekrana min. veličine 70 cm. te omogućiti praćenje iste uz novčanu naknadu zaposleniku kao da je radio.

 

Članak 9.

Za smjenjivanje šefa potrebna je peticija s potpisima najmanje 2(dva) zaposlenika.

Članak 10.

U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, zaposlenik može zamoliti šefa da dovrši posao umjesto njega, kao i da mu bude na usluzi (npr. da mu dohvati pivo iz hladnjaka - poslodavac je obavezan osigurati hladnjak koji ne koristi freon, a najmanje zapremine 8 l. po zaposleniku ).

Članak 11.

Ukoliko je šef ženskog roda, muški zaposlenici su dužni pri svakom prolasku dati joj do znanja svojim ponašanjem da je predmet njihovog razgovora (npr. zviždukom, tapšanjem po zadnjici, usklicima "dobra, dobra", "al bi je je.." itd.).

 

Članak 12.

Svaki zaposlenik ima pravo na osam tjedana odmora ljeti, i šest tjedana odmora zimi. Ako zaposlenik provodi taj odmor izvan mjesta stanovanja, poslodavac je dužan osigurati čišćenje stana i za to vrijeme nakupljenu prašinu.

Članak 13.

Ako se zaposlenik ženi - udaje, poslodavac je dužan osigurati mu/joj miraz u visini godišnje prosječne plaće, kao i snositi troškove momačke/djevojačke večeri , kao i 85% troškova vjenčanja. Tvrtka tom prigodom ostaje zatvorena nekoliko dana, a zaposlenici na kolektivnom godišnjem odmoru.

Članak 14.

Za sve djelatnice poslodavac mora osigurati kućnu pomoćnicu, koja mora imati primjerene obline i odgovarajući izgled kako bi mogla poslužiti i supruga (u odsutnosti djelatnice ili u slučaju premorenosti iste).

Članak 15.

Odlazak s posla je u 14,30 h. Zaposlenici napuštaju posao praćeni taktovima glazbe predviđene za ovakve prigode. Šef je dužan svakom posebno zahvaliti za djelatni učinak uz srdačno rukovanje.

Članak 16.

Portir je dužan svakom zaposleniku prije izlaska iz tvrtke pregledati torbu. Ukoliko ništa ne nađe dužan je da vrati zaposlenika u tvrtku kako bi ovaj mogao da uzme nešto za sebe. Starijim zaposlenicima se ovakve stvari službenim automobilom odvoze na kućnu adresu, a pod uvjetom da je njihova težina veća od 2 kg.

Članak 17.

Ukoliko zaposlenik u toku noći sanja o poslu, poslodavac je dužan platiti naknadu za noćni rad.

Članak 18.

Ako se zaposlenik ističe svojim radom, te pretjeruje zalaganjem na poslu, dobit će otkaz u za to zakonom predviđenom roku.