PROPISI

VEDRI DUH

(iz: The good wife's guide, Magazin "Housekeeping monthly" 1955.)

♦ Pripremite večeru na vrijeme. Večeru planirajte ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kada se vrati sa posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega dok je on radio, ali i da se brinete za njegove potrebe. Većina muškaraca je gladna kad se vrate sa posla, a priprema dobrog obroka dio je potrebne tople dobrodošlice.

♦ Pripremite se za njega. Odmorite se 15 minuta prije njegovog dolaska kući, tako ćete biti osvježeni kada on dođe. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte svježe. Vaš suprug je proveo puno vremena sa ljudima umornima od posla. Budite zanimljivi i veseli za njega.

♦ Njegov dan je bio dosadan i treba mu malo zabave, a dio vaših dužnosti je da se pobrinete za to.

♦ Raspremiti nered. Provjerite posljednji put neposredno prije nego vaš muž stigne kući. Trčeći obrišite prašinu na stolovima.

♦ Tijekom hladnijih mjeseci u godini pripremite i zapalite vatru za njega. Vaš muž treba osjetiti da se nalazi u utočištu odmora i reda, a to će i vama također dati podstrek. Uostalom, doprinos njegovoj udobnosti pružit će vam golemo osobno zadovoljstvo.

♦ Smanjite razinu buke, te kada se vaš suprug vrati sa posla, isključite sve kućne aparate i umirite djecu.

♦ Budite sretni što ga vidite.

♦ Pozdravite ga toplim osmijehom i pokažite iskrenu želju da mu udovoljite.

♦ Poslušajte ga iako mu možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas.

♦ Nemojte ga pozdravljati s pritužbama i problemima.

♦ Ne žalite se ako vaš muž dođe kući kasno uvečer, čak i ako ostane vani cijelu noć. To je beznačajno u odnosu na ono što je on morao proći na poslu.

♦ Pružite mu udobnost. Smjestite ga u udobnu stolicu ili mu omogućite da prilegne u spavaćoj sobi. Imajte hladan ili topli napitak spreman za njega.

♦ Razmjestite njegov jastuk i ponudite mu da mu skinete cipele. Govorite niskim, umirujućim i ugodnim glasom.

♦ Ne postavljajte mu nepotrebna pitanja i ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja ili integritet. Zapamtite, on je gospodar u kući i kao takav će uvijek provoditi svoju volju, pošteno i pravedno. Nemate pravo to preispitivati.

♦ Dobra žena uvijek zna gdje joj je mjesto!