PRIČE

VEDRI DUH

Godina je 2017, Martin živi u Zagrebu.

Bog govori Martinu i kaže mu: Za godinu dana napraviti ću kišu koja će prekriti svu zemlju vodom i sve uništiti. Ali želim da ti spasiš pravedne ljude i po dvije od svake životinje. Ti si moj Noah u ovom vremenu. Dakle, zapovijedam ti da sagradiš Arku.

Uz bljesak munje, pred Noom se stvore nacrti i planovi za Arku. Sav u strahu i drhteći, Martin uze planove i pokori se volji Božjoj.

"Zapamti," kaže mu Bog,"Moraš dovršiti Arku i dovesti na nju ljude i životinje u roku od godinu dana."

Točno godinu dana kasnije, nebo se zacrnilo a mora su zakipjela, počela je neviđena oluja. Bog vidje Martina kako sjedi ispred kuće i plače.

"Martine." zaurla Bog, "Gdje je Arka?"

"Bože oprosti mi!" zaplače Martin. "Dao sam sve od sebe ali sam naišao na par problema.

Prvo, trebao sam građevinsku dozvolu a Tvoji planovi nisu odgovarali šiframa u registru brodske građe. Morao sam unajmiti projektantsku firmu da prepravi planove. Zatim sam se posvađao sa predstavnikom Zaštite na radu oko toga da li Arka treba prskalice za slučaj požara i pomoćne čamce. Onda se javio moj susjed koji tvrdi da sam prekršio plan prostornog uređenja jer gradim Arku u dvorištu pa sam trebao odobrenje iz katastra za prenamjenu dvorišne čestice i potvrdu Uprave za prostorno uređenje. Naišao sam na probleme kod sječe drvene građe jer je u tijeku akcija zaštite pjegave sove. Napokon sam uvjerio Hrvatske šume da mi drvo treba da zaštitim sove. Međutim, Udruga lovočuvara i prijatelja prirode mi ne dopušta da uhvatim dvije sove. Dakle, nema sova. Tesari i stolari su osnovali sindikat i počeli štrajk. Pregovarao sam sa njihovim sindikatom i Udrugom sindikata djelatnika drvne industrije. Sad imam 16 tesara i stolara al još nemam sove. Kad sam počeo okupljati druge životinje, Društvo za zaštitu životinja me tužilo županijskom sudu u Zagrebu. Ne sviđa im se da uzimam samo dvije od svake životinje. Taman kad sam odbacio optužbe, komunalno gospodarstvo me obavijestilo da ne mogu dovršiti Arku bez da podnesem izvještaj o utjecaju velike poplave na okoliš. Nije im se dopala ideja da nemaju utjecaj na ponašanje Stvoritelja svemira. Oružane snage RH, inženjerijska divizija traži plan predvidjene poplave. Poslao sam im kartu svijeta. Trenutno pokušavam riješiti prigovor Udruge za jednakost pri zapošljavanju zbog diskriminacije koju provodim jer ne želim uzeti nevjernike i heretike na Arku! Porezna Uprava, Ispostava Zagreb zaplijenila je svu moju imovinu. Tvrde da radim Arku kako bi pobjegao iz zemlje i izbjegao plaćanje poreza. Dobio sam obavijest od Ministarstava mora, turizma, prometa i razvitka da moram doplatiti porez na pokretnu imovinu i odbili su moj zahtjev da Arku registriram kao "rekreacijsko plovilo za prijevoz ljudi i tereta" Zatim se javila oporba sa socijalističkom većinom, tužila me Ustavnom sudu i zabranila mi gradnju Arke jer budući da Bog radi poplavu, to je religiozni događaj i prema tome protuustavan.

Mislim da ne mogu dovršiti Arku još barem 5 ili 6 godina!" zavapio je Martin.

Oblaci su se povukli, zasjalo je sunce a mora se umirila. Prekrasna duga se pojavila preko cijelog neba.

Martin podigne glavu pun nade, brišući suze. "Znači nećeš uništiti zemlju, Gospodine?"

"Ne," odgovori Bog tužno. "Vidim da je netko već uništio sve što je mogao i učinio puno bolji posao od mene!"