PRIČE

VEDRI DUH

Muškarac je Božje stvorenje kojemu je dat alat za stvaranje i uništenje. Sposoban je za sve i svašta,sve što zamisli njegova mašta. Zavisno od njegove volje može da učini stvari najljepše i najgore.

Što reći o pojmu kao što je muškarac? Najbolje je početi od korijena, njegovog postanka. Svi znamo priču o Adamu i Evi, i tad je prvi spomenuti bio Adam. Poslije njega je... stvorena Eva. Adam je radio stvari onako kako mu je instikt govorio i izbjegavao stvari koje su se trebali izbjegavati (rajska jabuka). Brinuo se da on i njegova "jedina" imaju krov nad glavom, lovio je,tako da imaju što da jedu, radio je sve sta se trebalo raditi.

"Imat ćete sve ali smo jedno ne...jabuke sa jednog drveta", rečeno im je.

Adam pomisli: "Samo sa jednog drveta, pa to je super."

Eva pomisli: "Zašto ne i sa tog drveta?"

Stvari su se odlično odvijale, bar što se Adama tiče. Imali su hrane na pretek,nisu imali komšija, nije mu bilo konkurencije oko Eve, imali su mir...sve što muškarac može da poželi, ali ne i žena.

Jednog dana Adam je imao posla u šumi, izbio je požar i jedino je on mogao da ga ugasi. U međuvremenu dok je Adam gasio požar Eva se je muvala oko drveta i razmišljala zašto oni ne smiju da jedu baš tu jabuku?

Zmija se pojavi iz vedra neba i reče: " Nevista draga pa rečeno je da ne smiješ ali ono što Adam ne zna ne može da mu škodi." Eva se je dala u razmišljanje. Rukom je trljala bradu i hodala tamo, ovamo.

"Ma znaš šta je zmijo! U pravu si ti, ono što Adam ne zna neće mu naškoditi, dobaci mi tu jednu jabuku."

Zmija je ostala zbunjena i reče: "ZZZZZ pa ja ti draga nevisto nemam ruke, morat ćeš to sama."

"Ali ja nisam nikad ništa radila kako ću pružiti ruku i dohvatiti tu jabuku, stani da razmislim. Znam!" Eva je polako ispružila ruku i ubrala jabuku, zagrizla je i zmija nestade.

Samo nekoliko trenutaka poslije sve se promijeni...više nije bilo kao u raju, sad je postalo kao danas u vremenu u kojem mi živimo.

Adam u šumi primijeti da se požar ne može ugasiti i da je sve jači i jači pa požuri nazad. Kad je stigao vidio je Evu kako oblizuje ogrizak. "Zašto si to uradila...jedina stvar koju nisi smjela dirati!"

U svemu tome začu se glas: "Eva, zbog toga što si to uradila ti i čitav ženski rod ćete to krvavo platiti!"

Eva odgovori: "Može li u ratama?"