PRIČE

VEDRI DUH

Priča iz knjige "Krava koja je plakala" i druge budističke priče o sreći Ajahna Brahma

Bio jednom jedan trgovac koji je imao četiri žene.

4.žena: Volio je četvrtu ženu najviše. Obožavao ju je, darivao skupocjenim darovima i postupao s njom delikatno. Brinuo se o njoj najviše i davao joj samo ono najbolje.

3.žena: On je volio i svoju treću ženu jako puno. Bio je vrlo ponosan na nju i često ju je pokazivao prijateljima. No, jadni trgovac bio je često u strahu da će ga ova ostaviti i pobjeći s drugim muškarcem.

2.žena: On je naravno volio i svoju drugu ženu. Jer ona je vrlo obazriva, strpljiva te je trgovac imao u nju veliko povjerenje. Kad god bi trgovac naišao na neki problem, trčao bi 2. ženi i ona bi mu pomagala kako nadići velike probleme.

1.žena: I na kraju prva trgovčeva žena. Ona je jedan vrlo odan partner, koji pomaže oko posla, stjecanja bogatstva te u održavanju cijelog imanja. Bilo kako bilo, trgovac i nije baš puno volio svoju 1. ženu, ali ona je njega jako voljela. On jedva da ju je primjećivao.

Jednoga dana trgovac se razboli. S vremenom je saznao da se vrijeme približilo i da će umrijeti. Pomislio je na svoj bogati život te reče: "Imam sada 4 žene, ali kada umrem biti ću sam, vrlo sam!"

Onda upita ČETVRTU ŽENU: "Volio sam te najviše kupovao ti haljine najljepše. Obasuo te pažnjom. Sada kada umirem hoćeš li poći sa mnom i činiti mi društvo?" "Nikako!" odgovori 4. žena i izađe bez ijedne druge riječi. Odgovor se zabio kao mač u trgovčevo srce.

Onda trgovac upita TREĆU ŽENU: "Volio sam te čitavog života. Sada kada umirem hoćeš li poći sa mnom i činiti mi društvo? "Ne!" odgovori 3. žena. "Život na zemlji je suviše dobar, preudati ću se nakon tvoje smrti." Trgovčevo se srce smrzlo od hladnoće odgovora.

Tada upita DRUGU ŽENU, "Uvijek sam išao tebi kad sam trebao pomoć. Evo tražim još jednom tvoju pomoć. Sada kada umirem hoćeš li poći sa mnom i činiti mi društvo?" "Žao mi je, ovaj put ne mogu ti pomoći!" odgovori 2. žena. "Najviše što mogu je pokopati te." Odgovor ga je pokosio poput munje.

Tada se začu glas : "Ja idem s tobom, kamo god ti pošao." Trgovac se okrenu i vide svoju PRVU ŽENU. Bila je tako mršava i ispaćena kao da je izgladnjela. Zahvalno i žalosno reče trgovac: "Trebao sam se o tebi bolje brinuti dok sam još mogao!"

U stvari svi mi imamo 4 žene u svom životu…

4. Žena je naše tijelo………..Bez obzira koliko ga njegovali i posvećivali mu pažnje, napušta nas kad umiremo.

3. Žena su naše požude, status i bogatstva………Kada umremo, sve ide drugima.

2. Žena su naši prijatelji i obitelj………..Bez obzira koliko nam bili blizu za života, ne mogu poći s nama u grob.

1. Žena je nešto što ne možeš vidjeti, a to je tvoja duša………Često je potisnuta i ne vidi se od materijalnog bogatstva, koje nas okružuje. No, jedino ona nas uvijek prati. Možda ne bi bilo loše da se njome pozabavimo sada umjesto da plačemo na smrtnoj postelji…..