PRIČE

VEDRI DUH

20.10.2027.

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici je rešila da se osnuje i na tenderu proda 51% preduzeća Toaleti Železnica Srbije (TŽS). Da bi se ova strateška odluka sprovela, naloženo je Železničkim Stanicama Srbije (ŽSSu) da pokrene proceduru osnivanja novog preduzeća (TŽS) gde bi se izmestilo poslovanje. U sastavu ovog preduzeća bi se našli svi objekti staničnih WC-a, metle, džogeri, rukavice, mračni ćoškovi, kao i žbunje u okolini stanica u kojima se vrše ove potrebe. Novo preduzeće bi preuzelo i sve baba sere uz potpisivanje novog kolektivnog ugovora na rolnama papira. U ovo preduzeće ne bi ušli klozeti po vagonima, pošto su oni već prodati u okviru preduzeća ŽPSS (Železnička Prevozna Sredstva Srbije) renomiranom strateškom partneru Železnice Kipra.

Sindikat higijenskotaletnih radnika ŽS je već reagovao na ovu odluku izdavši saopštenje da se slaže sa ovom odlukom, uz uslov da u uslovima tendera bude decidno navedeno da novo preduzeće sindikatu mora da obezbedi upravnu zgradu, vozni park, obavezno prisustvo svim seminarima, kao i plate rukovodstvu na nivou poslanika.

Kupac će morati da zadovoljava stroge kriterijume, između ostalog i da se bavi datom delatnošću bar 5 god, da ima bar 2000 mesta za veliku i bar 500 mesta za malu nuždu, uključujući i vašarske, mobilne i statične objekte, sa i bez tečne vode..

Novac dobijen od prodaje ovog preduzeća će biti utrošen na strateške projekte na putnoj infrastrukturi poput izvlačenja bele linije na putu Ovča-Borča, a ako preostane sredstava i na kulturne ustanove - za krečenje kabineta predsednika vlade.

Ekonomisti su podeljeni po ovom pitanju, dok jedni smatraju da ovakvo ulaganje novca u infrastrukturne projekte znači dalji napredak zemlje u pravcu smanjenja pada proizvodnje i integracije u svetske privredne tokove, drugi smatraju da je bolje zadržati profitabilno preduzeće i ostvarivati profit, kojim bi se kasnije podmirivale potrebe penzija i ostalih socijalnih davanja.

Preuzeto sa: http://www.vojvodinacafe.rs