PRIČE

VEDRI DUH

U nekakvoj zabiti živjeli dvoje, stariji par, od po nekih 60-tak godina. Prava seoska idila, jednostavna kuća, bašća, voćnjak... Jednog dana im se pojavio problem sa poljskim WC-om. Naime, septička jama ispod se toliko napunila, da je postajao skoro neupotrebljiv. Stari se zabrinuo, ne zna što da radi...

Ženi padne na pamet da pitaju prvog susjeda, udaljenog nekih par kilometara, jer je mlađi i školovaniji... Stari to i uradi, ode do susjeda jedno jutro i objasni mu situaciju, sve po redu.... Ovaj je razmišljao trenutak, a onda mu savjetovao da siđe u grad i nabavi dva štapina dinamita...jedan sa kraćim, a jedan sa dužim fitiljem. Onaj sa dužim fitiljem bi trebao gurnuti na dno septičke jame, a ovaj drugi pod sam WC i potpaliti fitilje istovremeno.

Nacrta on šemu i objasni da će prva eksplozija dići WC u zrak, a druga bi trebala sadržaj iz jame razasuti okolo po livadi i na taj način je nađubriti. Nakon toga bi WC pao nazad na mjesto i problem je riješen.

Stari sretan, zahvaljuje se, ode, nabavi dinamit, brzo dođe kući i pravo do WC-a. Postavi dinamit, potpali fitilje i sakrije se iza jednog drveta, malo dalje. Nije odmah primijetio da je, poslije nekoliko trenutaka, iz kuće izašla njegova žena i pošla prema WC-u. Tek kad je čuo zatvaranje vrata, shvatio je što se dešava.

Taman je pošao da viče i dozove je ... kad ono booooooooooom ... prva eksplozija diže WC u zrak... booooooooooooom ... druga stvarno isprazni septičku ... i WC pade nazad na mjesto.

Trči stari, otvara vrata i vidi unutra baba sva ugruvana, ali živa i pita je sav uspaničen i preznojan: - Jesi dobro?

A, baba će: - Jesam, i sva sreća pa nisam prdnula u kuhinji...

 

Posuđeno sa: http://www.conopljanews.net