PRIČE

VEDRI DUH

Zanimljiva ekonomska teorija najavljena je u SAD-u. Najavio ju je Marc Faber, burzovni analitičar i uspješan poslovni čovjek.

U lipnju 2008., kada je Bush-ova administracija studirala jedan projekt pri pokretanju američke ekonomije, Marc Faber je u svom mjesečnom izvještaju objavio svoj komentar s puno humora:

"Federalna vlada razmatra da svakome od nas dade iznos od 600,00 US$. Dragi moji zemljaci Amerikanci: ako taj iznos potrošimo u Walt-Mart-u, novac odlazi u Kinu, ako ga potrošimo na gorivo, ide Arapima. Ako kupimo računalo, novac odlazi u Indiju. Kupimo li voće, novci idu u Meksiko, Honduras i Gvatemalu. Kupimo li dobar auto, novac završava u Njemačkoj ili Japanu. Kupimo li poklončiće, idu u Tajvan, a niti jedan cent toga novca neće pomoći američkoj ekonomiji. Jedini način da taj novac ostane u SAD-u je da ga potrošimo ili s kurvama ili na pivu, jer to su još jedine dvije stvari koje još proizvodimo ovdje. Ja svoj dio već trošim na takav način."

Jedan drugi ekonomista, Hrvat, a i on s dobrim smislom za humor, odgovorio mu je:

"Dragi Marc. Situacija je kod vas Amerikanaca još gora i sve je gora. Žao mi je što te moram informirati, a to je da je tvornicu piva Budweiser kupila brazilska multinacionalna kompanija AmBev. Zbog toga Amerima ostaju samo kurve.

E sad, kad bi te kurve odlučile svoju zaradu poslati svojoj djeci, taj novac došao bi direktno u hrvatski Sabor, ovdje kod nas u Zagreb, jer ovdje postoji najveća koncentracija kurvinih sinova na svijetu.