PRIČE

VEDRI DUH

Dragi mama i tata,

Divno se provodimo na prvom kampiranju. Čika Tomo nas tjera da pišemo roditeljima za slučaj da ste vidjeli poplavu na televiziji.

Mi smo dobro.

Samo jedan šator i dvije vreće za spavanje je odnijela voda. Sva sreća nitko se nije udavio jer smo svi bili u planini tražeći Pericu. O da, recite Peričinim roditeljima da je Perica dobro. Ne može sam pisati zbog prijeloma.

Inače, ja sam se vozio u jednom od spasilačkih džipova. Baš je bilo lijepo. Pericu nikada ne bismo našli u mraku da nije bilo munja. Čika Tomo je vikao na Pericu zato što je otišao šetati sam a nije nikome rekao. Perica kaže da mu je rekao za vrijeme požara. Vjerojatno ga čika Tomao nije čuo jer je bio pijan.

Jeste li znali da kada se plin stavi u vatru on eksplodira? A čak i poslije toga vlažno drvo neće goriti, ali je zato izgorio jedan šator. I moje hlače, ali imam bermude. A Darko je sada baš smiješan bez kose.

Mi ćemo doći kući u nedelju ako čika Tomo popravi kola do tada. Nije bila njegova greška kada smo sletjeli s puta, kaže da su kočnice radile kada smo krenuli. Čika Toma kaže da su kola toliko stara da i nije čudo što su stalno prljava i to što je gužva kada nas je 10 u kolima.

Lijepo je što nas čika Tomo pušta da držimo volan povremeno da bi on mogao da odmori oči. Pošto je Nikola najstariji, čika Tomo ga uči voziti ali samo na planinarskim putovima jer tamo ima malo prometa. Jedino što smo vidjeli na tim putovima su teški kamioni, kola nema.

Jutros su svi išli na kupanje u jezero ali mene čika Tomo nije htio pustiti jer ne znam plivati pa sam išao s njim čamcem preko jezera. Baš je bilo lijepo. Još uvijek se vidi drveće pod vodom zbog poplave. Čika Tomo je baš super, nikada ne viče na nas. Nije se čak ni naljutio kada smo skinuli pojaseve za spašavanje.

Pošto mora popraviti kola mi se trudimo da mu ne pravimo probleme i krijemo se po cijeli dan. Čika Tomo nikada ne zna gdje smo. U početku mu je to smetalo, a sada se navikao.

Čika Tomo kaže da smo svi prošli osnovnu školu prve pomoći kada se Ana davila i kad je Ivan sjekao drva pa odsjekao sebi prst. Ja i Kiki smo povraćali ali čika Tomo kaže da zna zašto, pa je u redu. Ja mislim da je od piletine koju smo ponijeli od kuće, a zaboravili da pojedemo odmah. Sjetili smo se tek kada su je pronašle životinje.

Moram sada da idem, idemo do sela da ukrademo markice za pisma, jer para nemamo. Ništa ne brinite ja sam dobro.

p.s. Čika Tomo je rekao da vas pitam da li sam ja primio tetanus vakcinu?
Što je to tetanus?