PRIČE

VEDRI DUH

Jednog vrućeg dana, čovjek koji je 10 godina bio nasukan na udaljenom otoku u Tihom oceanu ugledao je sićušnu tamnu mrlju na horizontu.

Čovjek je zurio u mrlju i pomislio: "Ne, to sigurno ne može biti brod." Kako mu se mrlja približavala, počeo je odbacivati mogućnost da se radi o malom čamcu ili čak improviziranoj splavi.

Odjednom, dok su se valovi razbijali, čovjek je shvatio da je to osoba u mokrom odijelu koja pliva do obale. Figura je izronila iz vode i počela skidati ronilačku opremu. Dok je osoba skidala kapu od ronilačkog odijela, muškarac je primijetio da osoba ima dugu plavu kosu. Na kraju se zaprepastio kad je pred njim stajala lijepa plavokosa žena.

Prekrasna žena mu je prišla, maknula duge pramenove s lica i rekla: "Pa reci mi, koliko je prošlo otkad si uživao u opuštajućem osjećaju cigarete?"

Čovjek je imao poteškoća u oblikovanju riječi. Nije razgovarao ni s jednom osobom 10 godina, a sada je razgovarao s najljepšom ženom koju je u životu vidio.

Naposljetku, nakon što je nekoliko sekundi uzdisao, uspio je reći: "Nisam zapalio cigaretu više od deset godina."

Žena je počela otkopčavati mali džep na desnom bedru i rekla: "Pa, želiš li jednu?"

Muškarac je kimnuo glavom, a onda je žena izvukla vodootpornu plastičnu vrećicu. Izvadila je kutiju neotvorenih cigareta, nježno je otvorila i jednu pružila čovjeku. Stavio ju je u usta dok je ona vadila upaljač i ponudila se da mu zapali cigaretu. Brodolomnik je počeo povlačiti cigaretu. Bila je to najbolja cigareta koju je popušio u životu i odmah je počeo osjećati njezino umirujuće djelovanje.

Plavuša je tada upitala: "A koliko je prošlo otkako si pijuckao dobar viski?"

Drhteći, čovjek je odgovorio: "Deset godina."

Kao reakciju, plavuša je posegnula u lijevi rukav, otvorila patentni zatvarač džepa i izvukla malu bočicu. Pružila mu ga je i potaknula ga da otpije gutljaj. Nakon što je otpio obilan gutljaj, čovjek je uzviknuo: "Ovo je nektar bogova!"

U tom trenutku, prekrasna žena počela je polako otkopčavati prednji dio svog mokrog odijela, točno po sredini. Pogledala je čovjeka, namignula i rekla: "Pa reci mi, koliko je prošlo otkad si se igrao?"

Čovjek je odmah pao na koljena i kroz suze rekao: "O moj Bože! Nemoj mi reći da tamo imaš palice za golf!"