PRIČE

VEDRI DUH

Jedna engleska obitelj provela je ljetne praznike u Njemačkoj i za vrijeme jedne od šetnji primijetila neku zgodnu kućicu koja im se učinila prikladna da u njoj provedu slijedeće praznike. Raspitali su se za vlasnika i saznali da se radi o nekom svećeniku i oni uskoro naprave ugovor.

Nakon što su se vratili u Englesku gospođa se prisjetila da nije vidjela nigdje W.C. i napiše ovakvo pismo: "Cijenjeni gospodine svećeniče, ja sam ona gospođa koja je prije nekoliko dana napravila ugovor za vašu kuću na selu. Nisam u kući vidjela W.C. Budite tako dobri i obavijestite me."

Primivši pismo, svećenik nije razumio kraticu W.C. i misleći da se radi o jednoj kapelici anglikanske sekte, koja se zvala "Walles Chapel", odgovori ovako: "Cijenjena gospođo, mjesto koje vas zanima nalazi se 12 km od kuće, što je vrlo nezgodno za one koji nisu navikli puno hodati. Ako, pak želite ići tako, tj. ako ste na to navikli, dobro je da ponesete nešto za jelo, tako da tamo možete ostati čitav dan. Do tamo se može stići pješke, biciklom i autom. Najbolje je krenuti na vrijeme da se ne ostane pred vratima i smeta ostalima. Unutra ima 40 sjedećih mjesta i 100 stajaćih i ventilacija da se uklone svi neugodni mirisi. Preporuča se doći na vrijeme da se može naći mjesto. Djeca sjede kraj odraslih i svi zajedno pjevaju. Na ulazu se dobije komad papira, ali se oni moraju na izlazu vratiti tako da se drugi puta mogu opet upotrijebiti - i tako cijeli mjesec. Sve što se sakupi dijeli se siromasima. Tamo ima i specijalnih fotografa koji slikaju ljude u različitim pozama, tako da svatko može vidjeti ljude u tako humanim pozama."