PRIČE

VEDRI DUH

Zamišljam si Boga kako leti iznad Zemlje i s velikom pažnjom izabire subjekte za produženje vrste. On sve promatra i diktira anđelima upute u veliku knjigu: ovoj ću dati sina Matiju a svetac zaštitnik će mu biti sv.Antun, ovoj kćerku, a svetac zaštitnik će biti sv.Cecilija ....

Konačno jednom anđelu spominje jedno ime i kaže sa smješkom:

- Ovoj ću dati dijete s teškoćama u razvoju.

- Zašto njoj, Gospodine, pa ona je tako sretna!

- Upravo zbog toga - kaže Bog sa smješkom - mogu li jednom djetetu s teškoćama u razvoju dati mamu koja se ne zna smijati? To bi bilo okrutno.

- Ali, ima li ona dovoljno strpljenja?

- Ja ne želim da ga ima odveć, jer će se utopiti u moru sažaljenja i očaja. Kada prođu početni šok i bijes, ona će to odlično obavljati. Gledao sam je danas. Ima smisao za samostalnost i neovisnost koji su u majke tolika rijetkost. Shvati, dijete koje ću joj darovati živjet će u svom vlastitom svijetu, a ona ga mora prisiliti da živi u njezinom svijetu, a to neće biti lako.

- Ali, Gospodine, ona ne vjeruje u Tebe!

- Nema veze - nasmiješi se Bog - to ću već dovesti u red. Ona je prikladna osoba. Ima i dovoljno egoizma.

- Kako egoizma? Pa zar je to vrlina?

- Ako se povremeno ne može odvojiti od djeteta, neće sve to moći preživjeti. Ovu ću ženu nadariti nesavršenim djetetom. Ona to još ne zna, ali treba joj zavidjeti. Nikada neće izgovorenu riječ prihvatiti kao nešto što je samo po sebi razumljivo. Ni jedan korak neće shvatiti kao nešto svakodnevno. Kada njezino dijete prvi put kaže "mama", bit će joj jasno da je doživjela čudo. Ja ću joj dopustiti da jasno spozna sve ono što i ja spoznajem: neznanje, okrutnost, predrasude. Dopustit ću joj da se izdigne iznad svega toga. Ona nikada neće biti sama. Ja ću biti s njom svaki dan njezina života, svake minute, jer ona radi moj posao toliko sigurno kao da je ovdje kraj mene.

- A njezin svetac zaštitnik?

- Ogledalo će biti dovoljno - nasmije se Bog.