PRIČE

VEDRI DUH

Stari redovnik sjedio je kraj puta. Zatvorenih očiju, prekriženih nogu i ruke sklopljene u krilu, sjedio je u dubokoj meditaciji. Odjednom je njegov zazen prekinuo grub i zahtjevan glas samurajskog ratnika.

"Starče! Nauči me o raju i paklu!"

Isprva, kao da nije čuo, nije bilo primjetnog odgovora redovnika. Ali postupno je počeo otvarati oči, a najslabiji nagovještaj osmijeha poigravao mu se oko kutova usana dok je samuraj stajao tamo čekajući... nestrpljiv... postajao sve uzrujaniji sa svakom sekundom koja je prolazila.

"Želite znati tajne raja i pakla?" odgovori napokon redovnik. "Vi koji ste tako neuredni. Vi čije su ruke i stopala prekriveni prljavštinom. Vi čija je kosa neočešljana, čiji je dah odvratan, čiji je mač sav zarđao zanemaren. Pitao bi me za raj i pakao?"

Samuraj je izgovorio podlu kletvu. Isukao je mač i podigao ga visoko iznad glave. Lice mu je postalo grimizno, vene na vratu isticale su mu se odvažno reljefno dok se pripremao odsjeći redovnikovu glavu s ramena.

"To je pakao", reče stari redovnik nježno, baš kad se mač počeo spuštati.

U tom djeliću sekunde, samuraj je bio obuzet čuđenjem, strahopoštovanjem, suosjećanjem i ljubavlju prema ovom nježnom biću koje se usudilo riskirati svoj život kako bi mu dalo takvo učenje. Zaustavio je mač usred leta i oči su mu se napunile suzama zahvalnosti.

"A to je," rekao je redovnik, "Raj."

Prema: John W.Groff Jr., The Secrets of Heaven and Hell, Chicken Soup For The Soul