PRIČE

VEDRI DUH

Krenuo kralj u šetnju pa pozvao svog prijatelja Alberta da mu pravi društvo. "Krenuo sam u šetnju, pođi sa mnom. Otići ćemo u prirodu malo uživati." - reče mu. Prijatelj se rado odazvao na kraljev prijedlog i tako pođoše u šetnju.

Šetajući ugledaše nekog osamljenog čovjeka kako hoda dvadesetak metara ispred njih.

Kada ga ugleda kralj reče svom prijatelju: "Ti sve znaš. Imam puno povjerenje u tebe. Možeš li mi reći čime se ovaj čovjek bavi?"

Prijatelj odgovori: "Da. On je drvosječa!"

"Kako znaš da je drvosječa?" upita kralj, radoznalo.

Prijatelj odgovori: "Vidim kako gleda u svako drvo. On proučava ovo drveće koje raste pored puta, pa zato mislim da je drvosječa."

Kralj reče: "Mora bit drvosječa? Budući da sve znaš, možeš li da mi kažeš kako se zove?"

"Lako ti mogu reći kako se zove", reče prijatelj.

Kralj je bio zapanjen pa upita: "Dakle, kako se zove?"

Prijatelj mu odgovori: "Zove se Albert!"

"Kako znaš?" upita kralj.

"To je vrlo jednostavno," reče njegov prijatelj. "Ja se zovem Albert i kada si me pozvao po imenu, on se smjesta okrenuo, misleći da zoveš njega."

Kralj reče: "Jesi li siguran?" Mislio je da se njegov prijatelj možda šali sa njim. A onda ga upita: "Možeš li mi reći što je on jeo prije sat vremena?"

Prijatelj reče: "Da, lako mogu odgovoriti i na ovo pitanje".

Kralj ga na to upita: "Kako znaš? Da li si ga ikad ranije vidio?"

"Nikad!" odgovori prijatelj spremno.

Kralj nastavi: "Nikad ga nisi vidio, nikad nisi razgovarao s njim? Pa kako onda možeš govoriti sve to sa takvom sigurnošću?"

Prijatelj odgovori kralju: "To je očigledno. Posljednje što je jeo bio je med."

"Med?" začudi se kralj. "Prijatelju moj, da mi se slučajno ne podsmjehuješ? Zašto bih povjerovao da je jeo med? To je zaista nevjerojatno!"

"Znam da je to točno," reče njegov prijatelj "jer sam vidio da mu pčele zuje oko usana. Sigurno je jeo med. Zato je nastojao dlanom otjerati pčele."

Kralj reče: "E pa dobro. Sad hoću da saznam istinu o ovome što si govorio."

On zamoli svog prijatelja Alberta neka potrči naprijed i kaže tom čovjeku neka stane. Albert stiže čovjeka i reče mu: "Molim te, sačekaj. Kralj želi razgovarati s tobom."

Kad je čovjek čuo riječ "kralj" počeo je drhtati od straha. On pomisli kako je možda učinio nešto loše, ali kralj mu se obrati veoma ljubazno i suosjećajno: "Imam nekoliko jednostavnih pitanja."

Čovjek sav u strahu samo klimnu glavom kao znak odobravanja, a kralj ga upita: " Prvo mi reci kako se zoveš?"

Čovjek odgovori: "Moje ime je Albert"

Kralj upita: "A čime se baviš?"

On odgovori: "Ja sam skromni i siromašni drvosječa."

Onda kralj upita: "Što si zadnje jeo?"

Drvosječa sav u čudu odgovori: "Pojeo sam samo malo meda. Med jednostavno volim."

Sve što je kraljev prijatelj rekao bilo je točno.

Vidno zadovoljan odgovorima kralj nagradi drvosječu velikom sumom novca i reče mu: "Ne brini, nisi učinio ništa loše. Naprotiv, veoma sam zadovoljan tobom."

Svom prijatelju kralj se potom obrati: "Danas si mi zaista dokazao koliko čovjek može biti inteligentan! Moraš raditi sa mnom. Hoću zamijeniti mog prvog ministra, a ti si pravi čovjek za to mjesto. Moraš me poslušati. Od danas ćeš ti biti moj prvi ministar."