PRIČE

VEDRI DUH

Živim u malom primorskom gradiću. Svi smo u dugovima do grla. Turistička sezona ravna nuli - nikoga nema, niko ne dolazi, niko se ne najavljuje da će doći. Na Uskrs, iznenada kod Mate u pansionu, dođe neki Amerikanac. Traži apartman. Ima slobodnih! Amerikanac ostavi 100$ na recepciji, uze ključ i ode da obiđe apartman.

Mate zgrabi lovu i otrča do mesara da mu vrati dug za nabavljeno meso. Mesar uze pare i ode da plati dug svom dobavljaču. Ovaj je brže-bolje otrčao do farme da plati prase seljaku za koje je dugovao još od Božića. Seljak uzme pare i otrča do lokalne "mlade" koja mu je duže vrijeme davala na kredit i zaprijetila da će početi uračunavati i kamate. "Mlada" dotrča u Matin pansion da plati dugovanja za sobu još od prošle godine. Mate uze pare, a Amerikanac siđe u tom momentu i reče da mu ne odgovara apartman. Mate mu vrati njegovih 100$ i Amerikanac ode.

Svi u našem mjestu su zaključili da iako nije bilo neke velike zarade od tog Amerikanca ali barem su uspjeli vratiti dug i da nema razloga za brigu.