PRIČE

VEDRI DUH

Nakon jedne svađe učenika u razredu, učiteljica odluči poučiti djecu o pogubnosti loših odnosa. Zatražila od svojih učenika da svatko od njih u školu donese nekoliko jagoda u plastičnoj vrećici s napomenom da: svaki mora donijeti onoliko jagoda koliko osoba mrzi. Sljedećeg dana sva su djeca donijela svoje jagode. Neki su imali dvije, neki tri, neki pet, a neki čak i 20 jagoda.

Učiteljica im je tada rekla da te jagode moraju nositi sa sobom gdje god budu išli sljedeća dva tjedna.

Kako su dani prolazili, učenici koji su imali veći broj jagoda počeli su se žaliti da im je preteško a i da je miris nepodnošljiv. Po završetku prvog tjedna učiteljica je upitala učenike:

"No, djeco, kako ste se osjećali tijekom ovog tjedna?"

Djeca su ponovila svoje pritužbe o teretu i smradu. Učiteljica se samo smiješila pa im reče:

"Vidite, ove jagode koje ste nosili ovaj tjedan sa sobom, to je vrlo slično onome što nosite u srcu kada ne volite neke ljude. Mržnja čini srce bolesnim, a vi tu mržnju nosite svuda sa sobom. Ne možete podnijeti miris pokvarenih jagoda… Zamislite kako onda mržnja i ogorčenost utječu na vaša srca kada ih nosite u sebi svakog dana. Srce je predivan vrt, koji treba svakog dana čistiti od korova. Oprostite onima koji su vas naljutili. Oprostite onima koji su vas povrijedili, napravili vam nešto zlo, nanijeli vam bol. Tako u svome životu stvarate prostor za dobre stvari, a izbacujete sve ono što je loše i što se pokvarilo."