PRIČE

VEDRI DUH

Život Ezopa, starogrčkog basnopisca čije su jednostavne basne prožete humorom i protkane alegorijama o međuljudskim odnosima i karakterima, i koje se smatraju prvim moralnim pričama zapadne civilizacije. još uvijek je obavijen tajnom. Legenda kaže da je živio u šestom stoljeću pr.Kr. Prema pričama, živio je kao rob koji je služio kod mnogih gospodara. Sjajno je pričao priče, pa su ga svi rado slušali. Kad je dospio kod filozofa Ksanta, on mu je zbog njegove mudrosti darovao slobodu. To mu je omogućilo da putuje i pročuje se kao savjetnik više kraljeva i uglednih ljudi. Nije pronađena ni jedna basna s njegovim potpisom, jer je bio nepismen pa ih je samo pripovijedao. Tek poslije Ezopove smrti napisana je zbirka od 426 basni za koje se smatralo da su njegove.

Ezop je, kažu, kao rob morao raditi sve što mu gospodar naredi. Jednoga dana gospodar mu je zapovijedio da na tržnici kupi za ručak samo ono što je najbolje i ništa drugo.

Ezop ode na tržnicu i pokupova samo jezike, koje je svakoga dana spremao za jelo na razne načine. Gospodarevim gostima uskoro dojadiše jezici, pa mu to i rekoše, a on im odgovori:
- Gospodar mi je naredio da ručak pripremim od najboljeg što nađem na tržnici. Nema ničeg boljeg od jezika. Jezik je izvor mudrosti, on je glas istine i razuma, njime se poučavaju ljudi!

Budući da se gosti požališe i gospodaru, on mu naredi:
- E, dobro, onda, molim te, za sutrašnju gozbu kupi ono najgore.

Sutradan je Ezop za ručak ponovo pripremio ručak od jezika.

Kad su mu ponovo prigovorili na istovrsnom objedu, on im odgovori:
- Gospodar mi je naredio da ručak pripremim od najgoreg što nađem na tržnici. Jezik je zaista nešto najgore što postoji na ovom svijetu. Jezikom počinju svađe; zbog jezika se ljudi tuže i sude, jezik je uzrok sukoba i ratova.

Kada mu prigovoriše na kontradiktornost njegovih obrazloženja, on ih ponovo poduči:
- Jezik jest glas istine i razuma, ali je isto tako i glas zablude i najvećeg zla - klevete!