PRIČE

VEDRI DUH

Priča počinje s jednim dječakom, sinom putujućeg trenera konja koji je išao je od staje do staje, od utrke do utrke, od imanja do imanja, uvježbavajući konje. Zbog toga se dječakovo se školovanje stalno prekidalo.

Jednoga dana dobio je zadaću da napiše sastavak o tome što bi želio biti kad odraste.

Te je noći na sedam stranica opisao kako želi jednoga dana imati ergelu. Potanko je objasnio svoju namjeru, čak je nacrtao podroban plan imanja od 8 hektara, prikazujući položaj zgrada, staja i staze.

Potom je nacrtao precizan tlocrt kuće od 120 četvornih metara, koja će se protezati na zamišljenom imanju.

Unio se u taj zadatak svim srcem i sljedećeg je dana nastavniku predao sastavak.

Za dva ga je dana dobio natrag. Na prvoj je straniti bila velika crvena jedinica s porukom: "Pričekaj me poslije sata."

Dječak sa snom pošao je nastavniku poslije sata i upitao: "Zašto sam dobio jedinicu?"

Učitelj je rekao: "To nije realan san za dječaka poput tebe. Nemaš novca. Obitelj ti se stalno seli. Nemaš sredstava. Ergela zahtijeva mnogo novca. Moraš kupiti zemlju. Moraš kupiti rasne konje i plaćati velike naknade za rasplođivanje. Nema teorije da to postigneš."

Potom je dodao: "Napišeš li ponovo sastavak s realnijim ciljem, možda ću ti promijeniti ocjenu.

Dječak je pošao kući i dugo i mislio o tome. Pitao je oca za savjet. Otac mu je rekao: "Tu odluku moraš donijeti sam. Ipak, mislim da je vrlo važno što ćeš odlučiti."

Naposljetku, nakon tjedan dana razmišljanja, dječak je vratio nastavniku isti sastavak bez izmjena. Rekao je: "Vi možete zadržati jedinicu, a ja ću zadržati svoj san."

Dvadeset godina kasnije...

Monty se okrenuo okupljenima i rekao: "Pričam vam ovu priču jer sjedite u mojoj kući površine 120 četvornih metara, usred mojeg imanja od 8 hektara. Još uvijek imam onaj sastavak uokviren iznad kamina."

Dodao je: "Najbolje u cijeloj priči jest to što je nedavno onaj isti učitelj doveo tridesetoro djece na logorovanje na moje imanje. Kad je odlazio, rekao je: 'Slušaj, Monty, sada ti to mogu reći. Kad sam bio tvoj učitelj, bio sam poput kradljivca snova. Tijekom godina ukrao sam mnogo dječjih snova. Na sreću, ti si bio dovoljno bistar da se ne odrekneš svojih.' "