PRIČE

VEDRI DUH

Danas će mu sve reći. Kad se vrati s posla. Reći će mu sve što joj je na duši.

Godinama se povlači u sebe, godinama se brine o njemu i djeci. Nikada nije ništa tražila za sebe. Valjda je jednom red i na nju, red je da i nju primijete.

Danas će lijepo, mirno porazgovarati. Zna da je zaslužila da je konačno jednom sasluša. Zavrijedila je malo pažnje. Kad nije sam u stanju vidjeti koliko joj je stalo do toga, reći će mu ona. Jasno i nedvosmisleno. On joj uvijek kaže da je sama kriva, da ne može čitati njene misli. E, pa danas neće morati čitati misli, danas će mu sve reći, jasno i otvoreno. Bio raspoložen za razgovor ili ne.

Reći će mu da je od radosti i vedrine u njenoj duši ostala još samo prazna ljuska. Reći će mu da joj treba onakvog kakav je nekada bio, da još treba onaj njegov pogled i dodir. Reći će mu da želi njihove vikende ili da ne želi s njim vikende uopće. Ni vikende ni ostatak života. Reći će mu da je sposobna u sebi opet probuditi osmijeh i da će to učiniti s njim ili bez njega. A da bi htjela da to bude s njim. Reći će mu da je čvrsto odlučila biti sretna. Na bilo koji način.

Reći će mu to čim se vrati.

Nada se da će biti spreman na razgovor. Da će na ispravan način čuti to što mu želi reći, da neće to shvatiti kao napad, već kao priliku da im bude bolje, da njihov život i brak opet dobiju smisao. Da... nada se da će to tako shvatiti. Valjda ga neće nešto iznervirati na poslu...

Reći će mu sve. Učiniće to pažljivo, da ga ne povrijedi, da u njemu ne izazove negativne osjećaje. Treba to shvatiti pozitivno, trebao bi i on osjećati njenu nadu, a ne vidjeti samo svoj promašaj. A mogao bi shvatiti to tako. Zna da je i njemu teško, nekad je i on bio drugačiji, ali godine su i na njemu ostavile traga, na tijelu, ali i na duši...

Reći će mu, ali oprezno. Da ne napravi gore. Reći će mu. Sve.

Dobro... ako bude vidjela da baš nije trenutak... ne mora baš danas, zar ne? Ako ne bude trenutak, reći će mu onda sutra. Ili neki drugi dan. Kad bude vrijeme. Kad bude pravi čas. Ako ne danas, onda drugi put. Ali jednom će mu sigurno sve reći.