PRIČE

VEDRI DUH

Planetarno su poznata imena trojice tenora - Luciana Pavarottija, Placida Dominga i José Carrerasa. Njih trojica zadivila su svijet svojim briljantnim glasovima. No manje je poznata priča o osobnom odnosu Dominga i Carrerasa.

Nadaleko je u svijetu poznat sukob Katalonaca i Madriđana. Tako su se Madriđanin Placido Domingo i Katalonac José Carreras našli u sukobu. Zbog političkih razloga Carreras i Domingo postali su ljuti neprijatelji, a budući su bili veoma popularni, obojica su u svojim ugovorima napisali da će nastupiti samo ako onaj drugi nije pozvan.

No, 1987. godine Carreras se sreo s još većim neprijateljem od svog rivala Placida Dominga: pogodila ga je leukemija. Njegova borba s bolešću bila je jako teška. Uz transplantaciju koštane srži, transfuzije krvi su ga natjerale da jednom mjesečno odlazi u Sjedinjene Američke Države, a nesposobnost za rad i visoki troškovi liječenja potpuno su ga financijski slomili.

Pri kraju svojih financijskih mogućnosti, otkrio je da u Madridu postoji fondacija čija je svrha pomoć bolesnicima od leukemije. Pristupajući joj i koristeći njezina sredstva Carreras je uspio pobijediti svoju opaku bolest i vratiti se pjevanju, a nakon povratka u svijet umjetnosti želio se i priključiti toj fondaciji.

Međutim, u tom postupku otkrio je da je osnivač, najveći ulagač i predsjednik te fondacije bio sam Placido Domingo. Štoviše saznao je da je Domingo osnovao tu fondaciju samo da njemu pomogne u liječenju, ali je želio ostati anoniman kako ga ne bi ponizio zbog prihvaćanja pomoći od "neprijatelja".

Najdirljiviji trenutak cijele ove situacije bio je njihov susret na koncertu u Madridu. Iznenadivši Dominga prilikom njegovog nastupa, Carreras je prekinuo nastup, ponizno kleknuo na koljena, zamolio ga za oproštaj i javno mu zahvalio. Domingo mu je dao ruku da ustane i jednim srdačnim zagrljajem započelo je veliko prijateljstvo.

U jednom kasnijem intervjuu kada je neki novinar priupitao Dominga zašto je osnovao "Fondaciju Hermosa" i pomogao svom "neprijatelju" i ujedno svom velikom konkurentu, njegov je odgovor bio posve jasan: "Ne možemo si dopustiti da izgubimo takav glas."