PRIČE

VEDRI DUH

Šestoga dana Bog je stvarao majke i toga dana je ostao raditi prekovremeno. Tada se pojavio anđeo i upitao: "Zašto toliko vremena trošiš da bi stvorio majku?"

Gospodin je uzvratio: "Jesi li vidio karakteristike koje mora imati : mora biti potuno otporna, ali ne od željeza, mora imati dvije stotine pokretnih elemenata za koje treba osigurati rezervne dijelove u slučaju preopterećenosti ili kvara, mora živjeti na crnoj kavi i ostacima hrane, mora imati veliko udobno krilo u kojem ima mjesta za troje djece odjednom, poljubac koji može izliječiti sve: od rane na koljenu do slomljenog srca, i mora imati šest pari ruku..."

Anđeo je bio šokiran ovim posljednim: "Šest pari ruku! Kako ćeš to izvesti?"

Gospodin je zamišljeno odgovorio: "Nije problem napraviti šest pari ruku nego tri para očiju: jedan da vidi dušu svoje djece kako bi mogla znati sve njihove tajne i pomoći na vrijeme, ako bude potrebno, drugi par na leđima da vidi ono što drugi misle da ne može, a treći par naprijed da pazi dijete, miluje ga pogledom, koji će mu reći koliko ga voli, ili ga samo milosrdno promatra bez ijedne riječi.

Anđeo je pokušao upozoriti Gospodina: "To je prenaporno za jedan dan. Pričekaj do sutra pa onda dovrši posao."

"Ali ne mogu" - uzvratio je Bog. - "Ovaj mi je zadatak sada toliko prirastao srcu da ga jedino ovako mogu dovršiti, a usput je zadovoljstvo stvarati nesebično biće koje nikada ne dopušta da se razboli, može svakoga dana nahraniti obitelj od pet članova raznovrsnim jelima, može se s ljubavlju posvetiti svakom dijetetu i biti mu na raspolaganju u svakom trenutku."

Anđeo se približi i dotače "ženu" uzviknuvši: "Ali, učinio si je od tako meke građe. Ne čini li ti se da je previše ranjiva, Gospodine?"

"Ona je nježna, slažem se, ali to je poseban materijal koji je istovremeno neuništiv. Ne možeš ni zamisliti kolika će joj to biti prednost, jer je njezina uloga zaista vrlo zahtjevna."

"Hoće li biti u stanju misliti pored svih tih obveza" nastavio je anđeo s pitanjima.

Bog je spremno odgovorio: "Ne samo da će biti u stanju razmišljati nego i pregovarati."

Tada se anđeo približi ženi i dotaknuvši njene obraze uskliknu: "Kažem ti, toliko se brineš za njezinu dušu da si gotovo zanemario tijelo. Gle, ovaj model ima grešku. Po licu joj odnekud istječe voda."

"Nije to greška, to su suze!"

"A čemu služe, Gospodine?", znatiželjno će anđeo.

"Suzama pokazuje da li je radosna, tužna ili razočarana. Suze znače i da je osamljena. One su izraz boli, jada ili ponosa."

Anđeo se oduševljeno i s poštovanjem poklonio: "Ti si Gospodine, genij. Baš na sve misliš dok stvaraš..."