PRIČE

VEDRI DUH

Mladi kralj Artur je bio iznenađen i uhvaćen od kralja susjednog kraljevstva dok je kriomice lovio u njegovim šumama. Kralj ga je mogao ubiti na mjestu jer je to bila kazna za sve one koji bi krali na kraljevu posjedu, ali on ustuknu pred Arturovom mladošću i simpatičnošću i ponudi mu slobodu u zamjenu za odgovor na jedno teško pitanje:

Što ustvari žele žene?

Ovakvo bi pitanje ostavilo bez riječi i najstarije mudrace i mladom Arturu se činilo da je nemoguće odgovoriti na njega. Kako god bilo, bolje je i pitanje nego umrijeti obješen,  tako da se vratio u svoje kraljevstvo i počeo ispitivati svoje podanike.

Razgovarao je s princezama, kraljicom, prostitutkama, časnim sestrama, mudracima, pa čak i sa dvorskom ludom, sa svima. Ali, nitko mu nije dao zadovoljavajući odgovor. Međutim, svi su mu savjetovali da potraži odgovor kod stare vještice, jer ga je ona jedina i znala.

Cijena bi bila velika, jer je stara vještica bila nadaleko poznata po svojim preskupim uslugama. Došao je konačno i zadnji dan godine i Artur nije imao drugog rješenja već da razgovara sa vješticom.

Ona je pristala dati odgovor, ali u zamjenu za sljedeće: Želi da se uda za Sir Gawaina, najplemenitijeg viteza Okruglog stola i Arturovog najboljeg prijatelja.

Mladi Artur ju je uplašeno gledao: bila je gubava i užasno ružna, imala je jedan jedini zub, širila je oko sebe takav smrad koji ga je tjerao na povraćanje i ispuštala je neobične krike i zvukove. Nikad Artur nije u svom životu vidio odvratnijeg stvorenja. Pri samoj pomisli da zamoli svog prijatelja da oženi ovo stvorenje, uplašio se i odustao. Ali Sir Gawain je saznao što se dogodilo i odlučno rekao da je žrtvovanje za život svog prijatelja i za očuvanje Okruglog stola vrijedno toga. Najavljeno je vjenčanje, nakon čega je stara vještica u svojoj paklenoj mudrosti rekla:

"Svaka žena želi biti vlasnica svog života!"

Čim je to izgovorila, svi prisutni su odmah priznali da je izrekla veliku mudrost i da je potpuno u pravu. Isto tako, da je i mladi Artur spašen. Tako je i bilo. Čim je čuo odgovor, kralj susjednog kraljevstva je vratio Arturu slobodu i pravo na život.

Vjenčanje je obavljeno i to gala - prisustvovali su svi dvorjani i nitko više od Artura nije osjećao i olakšanje i težinu u isto vrijeme. Sir Gawain je bio nasmiješen sve vrijeme, ljubazan i pun poštovanja, po svom starom običaju.

Stara vještica je napravila pravi skandal svojim najgorim načinom ponašanja: žderala je kao zvijer, bez upotrebe pribora za jelo, rukama i uz to proizvodila zastrašujuće urlike i zvuke, a da ne spominjemo nepodnošljivi smrad.

Konačno je došlo i vrijeme prve bračne noći i dok je čekao svoju mladu da mu dođe u krevet, Gawain je ugledao kako mu prilazi najljepše žensko stvorenje koje je ikad u životu mogao zamisliti. Sav očaran je upitao što se dogodilo, na što mu mlada djeva odgovori da je to ona, vještica, ali da će pola vremena provesti s njim kao vještica, a pola kao mlada djeva i to sve zato što je on bio dobar prema njoj sve vrijeme.

Isto tako, upitala ga je koji njen izgled želi preko dana, a koji preko noći.

Koje okrutno pitanje!

Gawain je požurio s razmišljanjem: Da li da preko dana ima divnu djevu koju će moći svima pokazivati bez straha i srama, a noću u intimnosti svog kreveta imati zastrašujuću vješticu??? Ili pokazivati prijateljima preko dana vješticu, a trenutke bračnog sladostrašća provoditi sa divnom djevom???

Što biste vi izabrali? Gawainov odgovor se nalazi malo niže, ali prije čitanja, donesite svoju odluku. !!!!

Plemeniti Gawain joj je rekao da joj on dozvoljava da sama odluči.

Čim je to čula, vještica je rekla da će uvijek biti u obliku mlade djeve, i danju i noću, jer ju je on poštovao i dozvolio joj da bude vlasnica svog života.

Koja je pouka ove priče?

Nije bitno da li je žena lijepa ili ružna. U biti...........uvijek je vještica.