PRIČE

VEDRI DUH

U doba zaraćenih država, vladar države Vei, prema dogovoru sa vladarom države Cao, trebalo je da pošalje svoga sina u državu Cao kao zalog za mir. Odlučio je da sa sinom pošalje čovjeka kome je najviše vjerovao. Bio je to Pang Zong.

Prije polaska na put, Pang Zong upita gospodara: "Vaše veličanstvo, ako bi sada dotrčao čovjek i javio Vam da se na ulici našega grada pojavio tigar, da li biste mu vjerovali?"

"Ne", kratko je odgovorio gospodar.

Pang Zong ga tada upita: "Kada bi odmah poslije tog čovjeka dotrčao drugi i rekao Vam isto, da li biste tada povjerovali?"

"Malo bih posumnjao."

"A ako bi se pojavio i treći čovjek sa istom vješću, što biste tada mislili?"

"Pa, povjerovao bih", odgovori gospodar.

"Vaše veličanstvo", nastavi Pang Zong, "nema čovjeka koji bi povjerovao da se ulicama našega grada šeta tigar. Svi znamo da je to nemoguće. Ali ako tri čovjeka tvrde da su ga vidjela, Vaše veličanstvo bi povjerovalo da je to istina. Ja danas odlazim u Han Dan (glavni grad države Cao) koji je od našeg grada mnogo udaljeniji nego što je naša palača udaljena od ulica našega grada. Sigurno će biti mnogo onih koji će pokušati da me oklevetaju. Nadam se da će Vaše veličanstvo rasuđivati pravedno."

"Shvaćam. Spokojno kreni na put", smiješeći se odvrati mu gospodar.