PRIČE

VEDRI DUH

Jednom prilikom, Amerikanac indijanskog porijekla posjetio je New York. Dok je sa svojim prijateljem, kome je došao u posjetu, šetao uzavrelim i bučnim ulicama Manhattana, u jednom trenutku je iznenada zastao i oslušnuo, a zatim rekao svom prijatelju:"Čujem cvrčka."

"To je nemoguće"", odgovorio mu je prijatelj: "Ovdje se može čuti samo zavijanje sirena, škripa kočnica i graja prolaznika, a ti misliš da možeš čuti cvrčka?"

"Siguran sam u to", odgovorio je Indijanac.

Oslušnuo je još pažljivije, a zatim se uputio u pravcu jednog niza žardinjera sa šimširom i razgrnuo lišće. Već u sljedećem trenutku među njegovim prstima se nalazio cvrčak.

Prijatelj je bio zapanjen, a Indijanac je rekao:"Vidim da si začuđen, ali istina je da se tvoje i moje uši razlikuju. Sve zavisi od toga na kakve zvuke si navikao svoje uši, i što ustvari želiš čuti. Evo, pokazaću ti."

Zatim je iz džepa izvadio nekoliko metalnih novčića, koje je ispustio na pločnik. Prema njima se u sekundi okrenulo desetine prolaznika. "Vidiš", rekao je Indijanac, "sve zavisi od toga što nastojiš i želiš čuti."