PRIČE

VEDRI DUH

Jednog jutra, farmer je otkrio da je neka životinja upala u njegovu farmu u noći i pojela nešto od šećerne trske koju je uzgajao. Odlučio je čuvati stražu. Usred noći otišao je na svoju farmu kako bi se uvjerio da nijedna životinja nije napala farmu.

Na svoje iznenađenje, ugleda bijelog slona kako jede šećernu trsku. Potrčao je za slonom vičući. Slon je pokušao pobjeći. Seljak ga je uhvatio za rep. Na svoj užas, pronašao je slona kako se diže sa zemlje. Slon je poletio!

Prestrašeni farmer držao se za rep letećeg slona. Slon je sletio u vrt iznad oblaka. Farmer se prisjetio kako je njegova baka pričala o raju. "Ovo mora biti raj", pomislio je. Bio je oduševljen vidjeti prekrasna stabla krcata sočnim plodovima. Počeo je jesti voće. I džepove je napunio njima. Želio ih je podijeliti sa svojim prijateljima na zemlji. Kad je slon ponovno poletio, farmer se uhvatio za njegov rep. Slon je odletio prema farmi šećerne trske. Nakon što su sletjeli na zemlju, farmer je otrčao kući.

Da mu prijatelji povjeruju u priču, ponudio im je sočno voće koje je ubrao s rajskog drveća. Plodovi su bili toliko slatki da su se svi njegovi prijatelji složili da imaju rajski okus. Htjeli su znati kada će opet otići u raj. Farmer je rekao da ga planira posjetiti još te iste noći. Prijatelji su ga molili da ih povede sa sobom. Farmer se složio. "Da, idemo svi u raj i tamo slaviti", rekao je. Prijatelji su odlučili da će se naći na farmi šećerne trske u ponoć.

Te noći dok su farmer i njegovi prijatelji čekali na farmi, vidjeli su bijelog slona kako se spušta s neba. Strpljivo su čekali dok slon ne uzme svoj dio šećerne trske. Dok se slon spremao za polijetanje, farmer je potrčao i uhvatio ga za rep. Dok se slon dizao, jedan od prijatelja je potrčao i uhvatio farmerove noge. Kako se slon dizao sve više, drugi je čovjek potrčao i držao se za noge čovjeka koji je držao noge farmera. Tako je ljudski lanac rastao, jer se svaki čovjek držao za noge drugoga iznad sebe.

Dok je slon letio, prijatelji su počeli razgovarati. Jedan od njih želio je znati ima li lubenica u rajskom vrtu. "Naravno, tu su i lubenice", rekao je farmer. "Tako su ogromne!" dodao je.

"Koliko velike?" upitao je prijatelj.

"Ovoliko velike", rekao je farmer, demonstrirajući to rukama.

Dok je otvarao ruke da pokaže koliko su velike nebeske lubenice, farmer i njegovi prijatelji su pali. Srećom, pali su u potok na staroj dobroj zemlji.

Uzalud su farmer i njegovi prijatelji dugo čekali njegov povratak. No, nebeski slon se nikada nije vratio na farmu šećerne trske.