PRIČE

VEDRI DUH

Jedan pomalo mrzovoljan učenik zapitao je svog učitelja: "Tako si mudar, uvijek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš… Pomozi mi da i ja postanem takav."

Učitelj se samo nasmiješio i dao mu svoj pristanak. Zatražio je od učenika da donese krumpir i jednu plastičnu vrećicu. Kad je ovaj to učinio, učitelj mu reče:

- Kada se na nekoga naljutiš i sakriješ svoju uvrijeđenost, uzmi jedan krompir pa sa jedne njegove strane napiši svoje ime, a s druge ime čovjeka s kojim si se posvađao, a onda stavi krumpir u vrećicu.

- I to je sve? - upita učenik iznenađeno.

- Ne, - odgovori učitelj - potrebno je da uvijek sa sobom nosiš tu vrećicu gdje god da ideš barem tjedan dana i svaki put kada se osjetiš uvrijeđeno da u nju staviš jedan krumpir.

Učenik je pristao. Prošlo je neko vrijeme. Kesa se punila krumpirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno je nositi sa sobom. Uz to krumpiri koji su prvi stavljeni u kesu počeli su se kvariti. Neki su proklijali, a neki istrulili i širili neprijatan miris.

Učenik je došao učitelju da mu se potuži: "Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Prvo, kesa je suviše teška, a drugo, krumpir se pokvario, pa smrdi. Predloži nešto drugo."

Učitelj je samo odmahnuo glavom i progovorio: "To što se dešava s krumpirima isto se dešava i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrijediš, u tvojoj duši se stvara težak kamen iako ti to odmah ne primjećuješ. Zatim kamen postaje sve veći. Postupci se pretvaraju u navike, navike u karakter, koji rađa poroke koji zaudaraju. I na taj tovar lako bi zaboravili da nije suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da promatraš cijeli taj proces sa strane. Svaki put kada odlučiš da se uvrijediš ili da nekome naneseš uvredu razmisli da li ti je taj kamen potreban.

Što se, pak, mirisa tiče to je situacija kada svoju mržnju prema nekome nosiš u svom srcu. Smrad mržnje će kontaminirati tvoje srce i nosit ćeš ga sa sobom gdje god da kreneš. Ako ne možeš podnijeti miris pokvarenog krumpira samo tjedan dana, možeš li zamisliti kako je to imati smrad mržnje u svom srcu do kraja života ???"