PRIČE

VEDRI DUH

Žena je bila na poslu kad je primila telefonski poziv od kućne pomoćnice da joj se mala kćerka razboljela i da ima vrućicu.

Brzo je napustila posao i na putu kući svratila u ljekarnu po lijekove. Izjurila je iz auta i kupila lijekove protiv vrućice. No, kad se vratila do automobila ustanovila je da je ključeve ostavila u zaključanom autu.

Sva usplahirena nazvala je kući i rekla dadilji što se dogodilo. Ona ju je požurivala jer se groznica pojačava.

- Ali, što učiniti, zavapila je.

- Mogli biste pronaći vješalicu i iskoristiti je za otvaranje vrata, posavjetuje ju iskusna dadilja.

Žena se osvrnula i zaista u blizini je pronašla staru zahrđalu vješalicu za kapute koju je netko ostavio na zemlji, možda netko drugi koji je, kao i ona, zaključao ključeve u svom automobilu, pomislila je.

Radost zbog otkrića smijenila je snuždenost. Pogledala je vješalicu i konstatirala: "Ali, ja ne znam kako to upotrijebiti."

Krenule su suze. Samo je pognula glavu i zamolila je Boga da joj pošalje pomoć.

Nedugo iza njenog vapaja kraj nje se zaustavio stari motocikl, s prljavim, masnim, bradatim muškarcem koji je na glavi imao staru bajkersku kapu s lubanjom na čelu.

Žena je pomislila: "Bože, Bože ovo si mi poslao da mi pomogne?" Ali, bila je očajna, pa je i ovu pomoć sa zahvalnošću prihvatila.

Čovjek je sišao s motora, prišao joj i zapitao može li joj kako pomoći.

Rekla je: "Da, moja je kći jako bolesna. Zastala sam da joj uzmem lijekove, žurila sam  i nespretno zaključala ključeve u autu. A moram hitno doći kući. Molim vas, možete li pomoću ove vješalice otključati moj auto?"

Čovjek je pogledao vješalicu pa auto, i odvratio: "Svakako." Prišao je automobilu i za manje od minute auto je bio otvoren.

Zagrlila je muškarca i kroz suze rekla: "Puno vam hvala! Vi ste jako, jako drag čovjek."

Čovjek se samo nasmiješio i odgovorio: "Draga gospođo, ja nisam drag čovjek. Upravo sam danas izašao iz zatvora. Bio sam u zatvoru zbog krađe automobila i vani sam tek nekoliko sati."

Žena je ponovno čvrsto zagrlila muškarca i jecajući u suzama glasno povikala: "Oh, hvala ti Bože! Čak si mi poslao i profesionalca !!!"