PRIČE

VEDRI DUH

Pogledao Bog na Zemlju, onako zelenu i lijepu kako ju je on napravio. Ali ono što vidje ga baš ne oduševi. Pa upita sv. Franju što se to događa.

Bog: "Francek, znaš sve o vrtovima i prirodi. Što se u svijetu događa tamo dolje na planetu? Što se dogodilo s maslačcima, ljubičicama, mlječikama i ostalim stvarima koje sam započeo prije eona? Imao sam savršen plan vrta koji nije potreban za održavanje. Te biljke rastu u bilo kojoj vrsti tla, podnose sušu i množe se napuštanjem. Nektar iz dugotrajnih cvjetova privlači leptire, medonosne pčele i jata ptica pjevica. Očekivao sam da ću do sada vidjeti prostrani vrt boja. Ali, sve što vidim su zeleni pravokutnici. "

Sv.Franjo: "Tamo su se naselila plemena, Gospode. Suburbaniti. Počeli su vaše cvijeće nazivati 'korovom' i silno su se trudili da ih ubiju i zamijene travom."

Bog: "Trava? Ali, tako je dosadno. Nije živopisno. Ne privlači leptire, ptice i pčele; samo lišaje i busene. To je osjetljivo na temperature. Žele li ti predgrađani svu tu travu koja tamo raste?"

Sv.Franjo: "Očigledno je tako, Gospodine. Oni se jako trude uzgajati ga i održavati zelenim. Svakog proljeća započinju gnojenjem trave i trovanjem bilo koje druge biljke koja uspijeva na travnjaku."

Bog: "Proljetne kiše i toplo vrijeme vjerojatno čine da trava raste jako brzo. To mora usrećiti Suburbanite."

Sv.Franjo: "Očigledno nije, Gospodine. Čim malo poraste, režu ga - ponekad dva puta tjedno."

Bog: "Sijeku ga? Baliraju li ga kao sijeno?"

Sv.Franjo: "Ne baš, Gospode. Većina ih grabi i stavlja u vreće."

Bog: "Spakiraju ga? Zašto? Je li to urod? Da li ga prodaju?"

Sv.Franjo: "Ne, gospodine, upravo suprotno. Oni plaćaju njihovo bacanje."

Bog: "Ajde sad, da raščistim. Gnoje travu da bi rasla. A kad naraste, odrežu je i plate da je bace?"

Sv.Franjo: "Da Gospode."

Bog: "Ovi Suburbaniti moraju se opustiti tijekom ljeta kad smanjimo kišu i pojačamo vrućinu. To sigurno usporava rast i štedi im puno posla."

Sv.Franjo: "Nećeš vjerovati u ovo, Gospode. Kad trava prestane rasti tako brzo, oni izvlače crijeva i plaćaju više novca da je zalijevaju, kako bi je mogli nastaviti kositi i plaćati da je se riješe."

Bog: "Kakve gluposti. Barem su zadržali neko drveće. To je bio puki genijalan potez, ako to i sam kažem. Drveću raste lišće u proljeće da bi u ljeto pružilo ljepotu i hlad. U jesen lišće padne na zemlju i  oblikuje prirodnu deku da zadrž vlagu u tlu i zaštiti drveće i grmlje. To je prirodni životni ciklus."

Sv.Franjo: "Bolje sjedni, Gospode. Suburbanci su nacrtali novi krug. Čim lišće padne, nabiraju ih na velike hrpe i plaćaju da ih odvezu."

Bog: "Ne !? Što čine kako bi zimi zaštitili grm i korijenje drveća kako bi održali tlo vlažnim i rastresitim?"

Sv.Franjo: "Nakon što bace lišće, izlaze i kupuju nešto što nazivaju malčem. Izvuku ga kući i rašire oko mjesta umjesto lišća."

Bog: "A odakle im ovaj malč?"

Sv.Franjo: "Sijeku drveće i melju ih da naprave malč."

Bog: "Dosta! Ne želim više razmišljati o ovome. Sveta Katarina, ti si zadužena za umjetnost. Koji je film na rasporedu večeras?"

Sv. Katarina: "'Glup i gluplji', Gospode. To je priča o ...."

Bog: "Nema veze, mislim da sam upravo čuo cijelu priču od sv.Franje"