PRIČE

VEDRI DUH

Poznato vam je da su političari uvijek principijelni, zar ne ? Svjedočanstvo o tome nalazimo u nizu povijesnih, ali i svakodnevnih situacija. Pa tako i godine 1952. Armon M. Sweat, Jr., član Predstavničkog doma Teksasa, upitan je o svom stajalištu prema viskiju.

Slijedi njegov točan odgovor (preuzet iz Političkog arhiva Teksasa):

"Ako mislite na onaj viski, đavolje pivo, otrovnu pošast, krvavo čudovište koje prlja nevinost, pomućuje razum, uništava dom, stvara bijedu i siromaštvo, da, doslovno uzima kruh iz usta male djece; ako mislite na ono zlo piće koje ruši muškarce i žene s pijedestala pravednosti i milosrđa, koji žive u rupi bez dna degradacije, srama, očaja, bespomoćnosti i beznađa, dakle, prijatelju, suprotstavljam mu se svim vlaknima svoga bića.

Međutim, ako pod viskijem mislite na mazivo razgovora, filozofski sok, eliksir života, tekućinu koja se konzumira kad se dobri momci okupe, te im u srce stavlja pjesmu i topao sjaj zadovoljstva u očima; ako mislite na božićno veselje, poticajni gutljaj koji stavlja malo proljeća u korak starijeg gospodina u mrazno jutro; ako mislite na to piće koje čovjeku omogućuje da uveliča svoju radost, te da zaboravi velike životne tragedije, slomljeno srce i tugu; ako mislite na to piće čija se prodaja slijeva u blagajne Teksasa u neizmjerne milijune dolara svake godine, koja nježno brine o našoj maloj invalidnoj djeci, našim slijepima, gluhima, našim jadnim starim i nemoćnima, za izgradnju najboljih autoputeva, bolnica, sveučilišta i fakulteta u ovoj zemlji, onda sam prijatelju, apsolutno, nedvosmisleno za to.

Ovo je moj stav, i kao i uvijek, odbijam napraviti kompromis u odnosu na ove svoje principe."