PRIČE

VEDRI DUH

Stari Talijan živio je sam u New Jerseyju. Htio je zasaditi svoj vrt s rajčicama, ali to je bio vrlo težak posao jer je tlo bilo jako teško, a on veš star, slabašnih ruku. Njegov jedini sin, Vincent, koji mu je inače u tome pomagao, bio je u zatvoru. Starac je napisao pismo svom sinu u kojem mu je opisao i svoju nevolju:

Dragi Vincent,
Osjećam se prilično tužno jer izgleda da ove godine neću moći posaditi rajčice u svom vrtu, kao što sam činio svih ovih godina uz tvoju pomoć. Već sam prestar da kopam i sadim. Znam da si ti ovdje ne bi bilo problema, mojim nevoljama bi bio kraj, jer znam da bi mi rado prekopao parcelu, kao u stara vremena.
Volim te,
tvoj tata.

Nekoliko dana kasnije stiglo mu je pismo od sina.

Dragi tata,
Znaš da sam posljednjih godina bez tebe sam prekopavao vrt. Nisam ti dopuštao da umaraš svoje slabašne ruke, a i, usput sam tamo zakopao i veći dio onoga iz opljačkane draguljarnice. Zato nikad više ne kopaj u tom vrtu.
Iskreno tvoj,
Vinnie

Starac se začudio ovom pismu, a još više kad su već sljedećeg jutra u 4 sata ujutro stigli agenti FBI-a i lokalna policija koji su prekopali cijeli vrt, ali bez rezultata. Ništa nisu pronašli. Ispričali su se starcu i otišli. Već sutradan dostavom stiže starcu novo pismo od sina.

Dragi tata,
Sad možeš posaditi rajčice. To je najbolje što sam mogao učiniti u danim okolnostima.
Volim te,
Uvijek tvoj Vinnie