PRIČE

VEDRI DUH

Ivan je za rođendan od prijatelja dobio je na dar papagaja, ali ne običnog, već papagaja s darom govora.

No ubrzo se razočarao poklonom, jer je papagaj imao vrlo loš stav prema svemu i još lošiji rječnik. Svaka je riječ iz usta ove ptice bila nepristojna, odvratna i prožeta psovkama. Ivan je pokušavao i pokušavao promijeniti ptičji stav dosljedno izgovarajući samo pristojne riječi, svirajući blagu glazbu i sve drugo što mu je palo na pamet kako bi 'očistio' ptičji rječnik.

Konačno, Ivanu je bilo dosta i povikao je na papagaja. Papagaj je uzvratio. Ivan ga je zgrabio i protresao ali se ovaj još više razljuti i postao još bezobrazniji. Ivan je u očaju podigao ruku, zgrabio pticu i gurnuo je u zamrzivač. Nekoliko minuta papagaj je lepetao krilima, škrgutao i vrištao.

Odjednom je zavladala potpuna tišina. Više od minute nije se čuo ni šum.

U strahu da će ozlijediti papagaja, Ivan je brzo otvorio vrata zamrzivača. Papagaj je mirno izašao na Ivanove raširene ruke i rekao: "Vjerujem da sam vas možda uvrijedio svojim nepristojnim jezikom i postupcima. Iskreno se kajem zbog svojih neprikladnih prijestupa i u potpunosti namjeravam učiniti sve što mogu da ispravim svoje grubo i neoprostivo ponašanje."

Ivan je bio zapanjen promjenom ptičjeg stava.

Kad se spremao pitati papagaja što je dovelo do tako dramatične promjene u njegovom ponašanju, ptica je progovorila, vrlo tiho:

"Smijem li pitati ... a što je to purica učinila?"