PRIČE

VEDRI DUH

U veterinarsku ambulantu ulazi žurno žena tužnog lica noseći u naručju patku opuštenog tijela i mlitavo viseće glave. Nježno je položila svog ljubimca na stol za preglede. Veterinar je izvukao svoj stetoskop i osluhnuo ptičja prsa.

Nakon trenutak ili dva, veterinar je odmahnuo glavom i tužno rekao: "Žao mi je, gospođo, vaša patka je preminula."

Uznemirena žena je zavapila: "Jeste li sigurni?"

"Da, siguran sam. Vaša je patka mrtva", odgovorio je veterinar.

"Kako možete biti tako sigurni?" bunila se. "Mislim, niste napravili nikakva testiranja na njoj ili bilo što drugo. Možda je samo u komi ili tako nešto."

Veterinar je zakolutao očima, okrenuo se i izašao iz sobe.

Vratio se nekoliko minuta kasnije s crnim labrador retriverom. Dok je patkina vlasnica začuđeno gledala, pas je stao na stražnje noge, stavio prednje šape na stol za pregled i njušio patku od kljuna do repa. Zatim je tužnim očima pogledao veterinara i odmahnuo glavom. Veterinar je psa potapšao po glavi i izveo iz sobe.

Nekoliko minuta kasnije vratio se s mačkom. Mačka je skočila na stol i također nježno pomirisala pticu od glave do pete. Mačka je sjela na trbuh, odmahnula glavom, tiho zamijaukala i izišla iz sobe.

Veterinar je pogledao ženu i rekao: "Žao mi je, ali kao što sam rekao, ovo je definitivno, 100% potvrđeno, mrtva patka."

Veterinar se okrenuo prema svom računalnom terminalu, pritisnuo nekoliko tipaka i izradio račun, koji je predao ženi.

Patkina vlasnica, još uvijek u šoku, uzela je račun. "150 eura!" vrisnula je: "150 eura samo da mi kažete da mi je patka mrtva!"

Veterinar je slegnuo ramenima: "Žao mi je. Da ste mi samo vjerovali na riječ, račun bi bio 20 eura, ali s laboratorijskim pregledom i dopunskim pretragama skeniranjem sada je 150 eura."